×

Samengesteld niet-achromatisch microscoop volgens Cuff

Jaar/Periode

ca. 1745

Maker

CUFF

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

J. Cuff  Londini = Inv = & = Fecit

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Niet-achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

40.5 × 19 × 19 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

32 × 12.5 × 12.5 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 381

Beschrijving

In piramidale mahoniehouten kist met slot en draagoog.

Dit type microscoop werd door de Londense instrumentmaker Cuff geïntroduceerd rond 1744. Het was een erg succesvol model dat al snel door tal van andere instrumentmakers gekopieerd werd. Voordeel boven het concurrerende Culpeper-type is vooral dat de tafel beter bereikbaar is, zodat preparaten makkelijker te manipuleren zijn en een lens voor opvallend licht beter te plaatsen is. Ook is de scherpstelling aanzienlijk verbeterd, er is geen schuiftubus meer maar een aanzienlijk stabielere (micrometer)schroef.

Dit exemplaar is niet compleet, de stam en de spiegel zijn op een plankje gemonteerd. In originele toestand hoort het instrument op een klein kastje met een laatje te staan. Wel opvallend is de tubus, deze is bekleed met rood ingekleurde roggehuid.

Op de voetplaat in een bus de spiegel, draaibaar in een beugel. De zuil die het microscoop draagt is dubbel uitgevoerd. Het ene gedeelte is vast aan de voetplaat bevestigd, de tafel is tevens aan deze vaste zuil bevestigd. Parallel aan deze vaste zuil is er een tweede zuil van gelijke afmetingen die in hoogte verstelbaar is door middel van een schroef. De beide zuilen zijn door twee bussen met elkaar verbonden. De ene bus bevindt zich aan de onderzijde, de tweede bus aan de bovenzijde. Aan deze tweede bus is ook de tubus bevestigd. Het onderste deel van de tubus heeft net als bij veel Culpeper-microscopen een betrekkelijk geringe diameter, er past een Lieberkühn-spiegel op, die in een bus in hoogte verstelbaar is zodat een enkele spiegel voor meer objectieven te gebruiken is. Bij dit microscoop is de Lieberkühn-spiegel niet meer aanwezig.
In het bovendeel van de tubus bevindt zich het tweelenzige oculair.

De tafel is kruisvormig, met in twee armen een sleuf. In de ene sleuf past een verlichtingslens voor opvallend licht (niet meer aanwezig). In de tweede sleuf een (ontbrekende) houder voor preparaten voor opvallend licht.
In de tafel een zogenaamde Bonanni-tafel met veer voor de gebruikelijke benen preparaathouders, waarvan er één aanwezig is.
Op de tafel, verborgen onder het ronde gedeelte waartussen het preparaat geklemd kan worden, bevindt zich de signering. Mogelijk is ‘Inv & Fecit’ de afkorting van ‘invenit et fecit’ (‘hij ontdekte en maakte het’).

Bij het microscoop zijn nog zes objectieflenzen aanwezig:
• een ongemerkt exemplaar, dit zou nummer ‘1’ moeten zijn.
• gemerkte exemplaren 2, 3, 5, 6 en 7. Nummer ‘4’ ontbreekt.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.