×

Samengesteld achromatisch polarisatiemicroscoop

Jaar/Periode

ca. 1910

Maker

FUESS

Land

Duitsland

Signering

R. Fuess / Berlin – Steglitz / No 1705

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

39 × 9.5 × 14 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 397

Beschrijving

Fuess maakte veel meteorologische en ook tal van instrumenten voor geologisch en mineralogisch onderzoek, waaronder een reeks speciale microscopen voor onderzoek van kristallen en slijpplaatjes van gesteenten met gepolariseerd licht. Kristallen en gesteenten vertonen specifieke buigingspatronen bij onderzoek met gepolariseerd licht. Daarnaast draaien ze het polarisatievlak. Op deze wijze zijn monsters te analyseren en te determineren.

Het licht werd gepolariseerd met een Nicol, een speciale gekitte combinatie van twee prisma’s van dubbelbrekend IJslandspaat, dit noemt men de polarisator. Na doorgang door het preparaat, en het objectief bevindt zich een tweede Nicol in de stralenbundel, de analysator, vervolgens komt het oculair. In de stralengang bevindt zich ook vaak een kwartswig of een gips of micaplaatje en een zogenaamde Bertrand-lens.

Ook worden er vaak speciale objectieven gebruikt die zo zijn geconstrueerd dat ze het polarisatievlak niet draaien. Het is ook belangrijk dat de objectieven goed gecentreerd aan het microscoop zitten, een schroefverbinding is in het algemeen niet voldoende reproduceerbaar bij het verwisselen van objectieven. Daarom bevinden objectieven zich vaak op een speciale slede met stelschroefjes om ze goed te kunnen centreren. Bij dit microscoop wordt een speciale klem gebruikt, de centrering werkt in op de totale vatting.

Dit is een eenvoudig instrument met vaste Nicols, de tafel met het preparaat is draaibaar over 360 graden, en voorzien van een schaalverdeling met nonius voor een nauwkeurige aflezing van de hoek waarover de tafel is gedraaid.

Het instrument bestaat uit een hoefijzervoet met een opstand met uitsnede waartussen het bovendeel van het microscoop middels een scharnierverbinding kantelbaar is bevestigd. Onder de ronde tafel een in hoogte verstelbaar polarisatieprisma (Nicol) en een condensor. Het bovenste deel van de condensor is wegklapbaar.

De ronde tafel is voorzien van twee veerclips.
Boven de tafel de gebruikelijke fijninstelling met een prismatische zuil en een micrometerschroef. De grofinstelling werkt via tandheugel en rondsel direct op de tubus.
In de tubus een uitschuifbaar element, een kwartswig, een mica- of een gipsplaatje?
Onder het oculair de analysator, het tweede Nicolprisma.

Met een oculair type ‘1’ en een objectief type ‘4’.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.