×

Microtoom volgens De Groot

Maker

KAGENAAR

Land

Nederland

Signering

31 / J.G. de Groot / Utrecht

Categorie

Wetenschappelijke instrumenten

Herkomst

J.A. l’Amie en zoon, Alphen aan den Rijn (vorige eigenaar)

Inventarisnummer

SM 139

Beschrijving

Dit microtoom is ontwikkeld op het Zoölogisch Instituut van de Universiteit Utrecht waar De Groot als custos (beheerder) werkzaam was. De hoogleraar zoölogie in die tijd was A.A.W. Hubrecht (1853-1915). Hij verrichtte embryologisch onderzoek en daarvoor was een microtoom nodig waarmee snel een grote hoeveelheid achtereenvolgende coupes van een preparaat was te snijden. In een artikel in het Zeitschrift für wissenschaftliche Mikroskopie uit 1887 schrijft De Groot dat op het Instituut voor dit werk al geruime tijd gebruik werd gemaakt van het microtoom volgens Caldwell en Threlfall uit Cambridge.
Dit was het eerste microtoom waarmee een lint van opeenvolgende coupes kon worden gesneden. Het instrument werd vervaardigd door de ‘Cambridge Instrument Company’. De Groot schrijft dat het nogal duur was, hij besloot daarop zelf een vergelijkbaar instrument te ontwikkelen dat goedkoper te vervaardigen was. In zijn artikel schrijft De Groot dat het mogelijk was om in 10 minuten 1000 coupes te snijden. Het microtoom werd vervaardigd door een ‘geschickter Mechaniker’, een bekwame instrumentmaker, het was via De Groot te bestellen voor 150 Duitse Marken. Dit zal de bekende instrumentmaker Kagenaar wel zijn geweest. In het Universiteitsmuseum in Utrecht bevinden zich vier exemplaren van dit microtoom, twee zijn ongesigneerd, de andere twee zijn door Kagenaar gesigneerd.
Er is een railssysteem waarlangs de slede met het preparaat van links naar rechts kan bewegen. Met vast opgesteld mes en met iedere slag komt het preparaat een ingestelde afstand naar boven via een micrometerschroef die gedraaid wordt.