×

Tekenprisma volgens Abbe

Jaar/Periode

ca. 1900

Maker

ZEISS

Land

Duitsland

Signering

Carl Zeiss, Jena.

Categorie

Attributen microscopie

Subcategorie

Tekenprisma’s

Geschonken door

Beijerinck Museum – Delft School of Microbiology Archives van de Technische Universiteit Delft (permanente bruikleen)

Inventarisnummer

SM 365

Beschrijving

In een met rood leer bekleed kistje, van binnen met paars fluweel bekleed. Op het kistje in goudopdruk ‘ZEICHENAPPARAT / NACH ABBE’ en ‘C. ZEISS JENA’.

Dit is het ‘tekenprisma volgens Abbe’, het wordt met een ring op de tubus van het microscoop bevestigd, iets onder de bovenrand. Het kubusje volgens Abbe (in het Duits ‘Würfelchen’ of dobbelsteentje) komt dan tussen het oog en het oculair. Het kubusje bestaat uit twee gekitte gelijkzijdige prisma’s. De onderzijde van het bovenste prisma – het kitvlak – is verzilverd, met in het midden een klein gaatje. Er werden twee kubusjes bij geleverd, een met een gaatje van 1 mm in de zilverlaag, de tweede met een gaatje van 2 mm. Het kubusje met het gaatje van 2 mm wordt gebruikt bij zwakke vergrotingen.

Het prisma met de filters is uit de optische as weg te draaien. Er zijn twee sets filters, deze dienen om de helderheid van het directe beeld door het microscoop en het daarop gesuperponeerde beeld van het tekenpapier gelijk te krijgen.

Met de filterschijf vlak boven het oculair wordt de helderheid van het oculairbeeld geregeld, met de draaibare dop met filters over het prisma wordt de helderheid van het tekenpapier geregeld.

Zie ook SM 92, het kleine tekenprisma volgens Abbe.

De stichting heeft deze camera lucida, afkomstig uit het Van Iterson Laboratorium, in permanente bruikleen gekregen van het Beijerinck Museum – Delft School of Microbiology Archives van de Technische Universiteit Delft. Met dank aan curator dr. Lesley Robertson (zie: weblog van dr. Lesley A. Robertson, https://delftschoolmicrobiology.weblog.tudelft.nl/).