×

Zwaaimicrotoom

Jaar/Periode

1900-1930

Maker

ONBEKEND

Land

Duitsland

Signering

Naamplaatje ‘MARIUS UTRECHT / INSTRUMENTEN’

Categorie

Attributen microscopie

Subcategorie

Microtomen

Inventarisnummer

SM 47

Beschrijving

Hoewel deze microtoom het naamplaatje van Marius uit Utrecht draagt is het niet waarschijnlijk dat Marius hem ook heeft gemaakt. Mogelijke makers zijn Reichert uit Wenen of Leitz uit Wetzlar. De microtoom is gemaakt van zwart gemoffeld gietijzer.
Dit type microtoom wordt nog altijd verkocht onder de naam ‘freezing microtome’, vriesmicrotoom. Bij dit exemplaar is de vriestafel echter niet aanwezig, in plaats daarvan is er een gewone tafel waarop een paraffineblokje met het preparaat gesmolten kan worden.
Het is een zwaaimicrotoom, met een zwaaiende beweging wordt het mes in zijn houder over het preparaat gehaald, vervolgens klikt het tandwiel dat de micrometerschroef bedient één of meer tanden verder, waarmee het preparaat omhoog komt voor een volgende coupe.
Meestal zijn deze microtomen ook geschikt voor tafelmontage, ze zijn betrekkelijk licht en daarmee geschikt voor gebruik in het veld. Als er een vriestafel op zit met een bijbehorend etherflesje is het mogelijk snel ter plaatse coupes van preparaten te maken.