×

Enkelvoudig stammicroscoop op kistje

Jaar/Periode

1820-1830

Maker

BANCKS

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

Banks Inv,, 441 Strand London

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Enkelvoudig

Afmetingen van de kist (h x b x d)

2 × 10.2 × 7 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

12.5 × 10.2 × 7 cm (gemonteerd op kist)

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 439

Beschrijving

Het microscoop wordt voor gebruik op een houten kistje geschroefd, daartoe is in het deksel een messing plaatje met een bus bevestigd. Het kistje is van binnen met stof bekleed.

De stam van het microscoop heeft beneden een gat waar de spiegel in gestoken kan worden. Deze is draaibaar en kantelbaar in een beugel. In de stam is een tandheugel gevijld, over de stam kan middels een rondsel met instelknop een bus omhoog danwel omlaag bewogen worden, op deze bus wordt de tafel bevestigd. De tafel is ringvormig, er kan een dierdoosje of een glazen schuif ingelaten worden voor het bekijken van slootwater. Er zijn twee gaten waar accessoires in gestoken kunnen worden, aanwezig is een pen met een veerklem. Aan de andere zijde van de pen een klein hol tafeltje.De houder voor het objectief wordt in een gat bovenin de stam gestoken.

Zie voor dit microscoop ook G. L’E Turner, The Great Age of the microscope, p. 81, cat. no. 62. Turner rangschikt het exemplaar in de collectie van de Royal Microscopical Society onder de ‘Gould type microscopes’. Net als bij het exemplaar in de collectie van Ploem is daar ook de zo karakteristieke tubus niet aanwezig. Tenzij in beide gevallen de tubus is verdwenen, lijkt me deze typering niet correct, kenmerkend voor een microsccoop volgens Gould is dat het samengestelde microscopen zijn. Ook zijn dit geen ‘aquatic microscopes’, de mogelijkheid het objectief over het preparaat te bewegen ontbreekt, al hebben ze wel de voor dergelijke microscoopjes typerende tafel.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.