×

Samengesteld achromatisch fluorescentiemicroscoop, statief Axioskop

Jaar/Periode

ca. 1990

Maker

ZEISS

Land

Duitsland

Signering

003-01108 / ZEISS / West Germany / Axioskop
Camera: M35 // WINDER M / 476079 – 9901

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

64 × 57 × 24 cm

Geschonken door

Afdeling Pathologie, Meander Medisch Centrum, Amersfoort

Inventarisnummer

SM 249

Beschrijving

Zonder kist.

Zeiss introduceerde dit microscoopsysteem in 1987. Dit statief is te gebruiken als normaal microscoop voor doorvallend licht, het verlichtingssysteem is in de voet ingebouwd. De halogeenlamp die als lichtbron dient wordt achter aan het statief gekoppeld, zo wordt de warmteontwikkeling van de lamp zoveel mogelijk buiten het instrument zelf gehouden. De centreerbare condensor met wegklapbare frontlens en irisdiafragma bevindt zich in een in hoogte verstelbare houder onder de tafel.
Grof- en fijninstelling werken op de tafel, links en rechts bevinden zich de concentrische bedieningsknoppen. Het instrument heeft een grote kruistafel, met rechts een concentrisch stel knoppen voor de links-rechts beweging en de beweging van voor naar achter.
Het microscoop heeft een zesvoudige revolver die onderaan de statiefarm gekoppeld is.
In de statiefarm, boven de revolver bevinden zich de prisma’s en filters die nodig zijn om het instrument als fluorescentiemicroscoop voor opvallend licht te gebruiken. Aan de achterzijde van de arm bevindt zich ook een bajonet waaraan de voor fluorescentiemicroscopie benodigde kwikdamplamp is gekoppeld.
Op de statiefarm de binoculairtubus met twee oculairen waarvan de afstand instelbaar is. Op deze tubus ook de cameraopzet met belichtingsmeter en een kleinbeeldcamera (filmformaat 24 × 36 mm ). Er zijn twee oculairen Pl 10× waarvan er een is gesigneerd CARL ZEISS  WEST GERMANY. Het zijn oculairen met een groot gezichtsveld, geschikt voor brildragers.

Er zijn drie objectieven, alle drie van het type Plan-Neofluar, ze zijn gecorrigeerd voor een vlak veld en geschikt voor fluorescentiemicroscopie. Alle drie zijn gesigneerd ‘ZEISS / West Germany’.
(1): 44 03 ?? / 2.5× / 0.075, met een roodbruine/rode ring
(2): 44 03 30 / 10× / 0.30 met een gele ring
(3): 44 04 80 / 100× / 1.30 Oil, met een witte en een zwarte ring.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de handleiding van dit microscoop die te vinden is op internet.

Met dank aan Frank Pothoven, specieel analist binnen het Laboratoriumcentrum, Klinisch Chemisch Laboratorium, Meander Medisch Centrum te Amersfoort, die ervoor heeft gezorgd dat dit microscoop in onze collectie terecht is gekomen. Dit microscoop is door Frank grondig bestudeerd, voor zijn foto’s klik hier.