×

Samengesteld achromatisch microscoop met binoculaire tubus

Jaar/Periode

ca. 1857

Maker

SMITH, BECK & BECK

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

SMITH, BECK & BECK. / 4454 / LONDON

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

18 × 40 × 15.5 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

37 × 12.5 × 24 cm

Inventarisnummer

SM 39

Beschrijving

In mahoniehouten kist.

In Engeland onderzocht de wijnkoopman J.J. Lister (1786-1869) rond 1830 hoe hij objectieven voor microscopen kon verbeteren. De resultaten van zijn onderzoek gaf hij aan twee instrumentmakers, Andrew Ross en James Smith. In 1847 werd Listers neef Richard Beck een partner bij de firma Smith. In 1857 kwam Joseph Beck, een jongere broer van Richard er ook bij. Vanaf dat jaar tot 1865, toen James Smith zich terugtrok, droegen hun instrumenten de firmanaam ‘Smith, Beck & Beck’.

Dit model heet ‘The popular microscope’, het was bestemd voor studenten en anderen die niet in staat waren een van de grotere en duurdere microscopen te kopen. De constructie is uniek, met de driehoekige voetplaat en de kantelbare statiefzuil met het verbindingsstuk. Op eenvoudige wijze is het microscoop zo verticaal, hellend of zelfs horizontaal te gebruiken.
Onder de tafel een in hoogte verstelbare holle spiegel, draaibaar en kantelbaar in een beugel. Er is geen condensor, wel kunnen er diafragmaplaatjes onderaan de tafel bevestigd worden. Onder de tafel draaibaar een diafragmaschijf met drie openingen. Op de tafel een houder voor objectglaasjes.
De grofinstelling werkt met tandheugel en rondsel, de fijninstelling met een micrometerschroef. Dit exemplaar is voorzien van een binoculaire tubus volgens Wenham, die bij heel veel Engelse instrumenten uit de tweede helft van de negentiende eeuw aanwezig is.

Bij dit microscoop drie objectieven die er oorspronkelijk niet bij horen:
(1): gesigneerd: 3 In / A. Ross / LONDON / 21405. Het objectief is beschadigd, in het kitvlak zijn Newton-ringen zichtbaar.
(2): niet compleet, enkel het achterste doublet is nog aanwezig, het voorste doublet dat hier in een huls overheen past, ontbreekt.
(3): gesigneerd: A Ross, / 1856.

In de kist nog een huls voor een objectief, gesigneerd ‘1 In / A. Ross, London’.

Er zijn twee Huygens-oculairen, de diameter bedraagt 32.4 mm.

Zie ook SM 403.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.