×

Samengesteld achromatisch microscoop, No. 1 ‘Van Heurck’

Jaar/Periode

ca. 1900

Maker

WATSON & SONS

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

W. WATSON & SONS, / 313 High Holborn, / LONDON / 5567

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

39.4 × 28.3 × 24 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

37 × 21.5 × 26 cm

Inventarisnummer

SM 40

Beschrijving

Het microscoop bevindt zich in een mahoniehouten kist met slot en sleutel. De Antwerpse microscopist Henri van Heurck (1838-1909) wilde een microscoop hebben dat optimaal geschikt was voor het bekijken en fotograferen van diatomeeën, kleine eencellige wieren met een kiezelskelet. De Engelse instrumentmaker Watson bracht op zijn aanwijzingen dit type statief rond 1890 op de markt.

Het instrument is zeer solide en zwaar uitgevoerd in verband met de gewenste mechanische stabiliteit. Er is een holle en een vlakke spiegel, draaibaar in een beugel. Er is een centreerbare condensor, met irisdiafragma en filterhouder. De condensor is in hoogte verstelbaar middels tandheugel en rondsel. Om de fijnste structuren goed te kunnen zien onder schuine belichting is de condensor uit de optische as te verplaatsen. De tafel is roteerbaar met een nauwkeurig instelbare preparaatgeleiding in zowel de X- als de Y-richting. Ook is de lengte van de tubus met een tandheugel met rondsel in te stellen, hiermee kunnen fouten van de optiek (sferische aberratie) gecompenseerd worden. De grofinstelling werkt met tandheugel en rondsel op de tubus. De fijninstelling werkt met een hefboom op het blok dat de grofbeweging draagt. Er is een drievoudige objectiefrevolver.

Er zijn drie objectieven:
(1): gesigneerd: HOLOS / W. WATSONS & SONS / LONDON / 567 // 25 mm. 0.30 N.A. / TUBE LENGTH 250 MM.
(2): gesigneerd: HOLOS / W. WATSONS & SONS / LONDON / 530 // 8 mm / .65 N.A. / TUBE Lth 250 mm.
(3): gesigneerd: HOLOS / W. WATSONS & SONS / LONDON / 622. // 4 MM. / .95 N.A. / TUBE LENGTH 250 MM.

Er zijn drie oculairen type ‘Holos’: 5, 10 en 20. De oculairdiameter bedraagt 32.4 mm.

Er is een oculair met instelbare ooglens, gesigneerd ‘W. WATSONS & SONS / LONDON’, de instelling heeft een schaalverdeling die loopt van 0 (1) 10. De bijbehorende 100-delige micrometer bevindt zich in de kist.

Er is een messing doosje aanwezig met inlegschijfjes voor de filterhouder. Een ervan is voor donkerveldverlichting. Er zijn twee mogelijk zelfgemaakte halve maanvormige schijfjes voor schuine belichting.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.