×

Samengesteld achromatisch microscoop

Jaar/Periode

1920-1930

Maker

BUSCH

Land

Duitsland

Signering

Busch / Rathenow / 11030

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

12.5 × 29 × 15.5 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

27 × 10 × 13 cm

Geschonken door

M.M. Meijer, Delft

Inventarisnummer

SM 508

Beschrijving

Eenvoudig microscoopstatief in houten kist. aan de binnenzijde van het deksel van de kist nog het originele kaartje met de vergrotingen van de verschillende combinaties van objectieven en oculairen die ooit bij dit microscoop aanwezig waren. De kist is van eikenhout.

De voet en de statiefarm zijn van zwart craquelé gemoffeld gietijzer. De arm is kantelbaar tussen twee korte flenzen. Onder de tafel de holle en vlakke spiegel, kantelbaar in een beugel. Er is een door de vorige eigenaar gemaakte condensor, waarschijnlijk een enkele lens, in een ruw gedraaide ijzeren bus.

Het microscoop heeft een eenvoudige vierkante tafel met twee veerclips. De tafel bestaat uit twee platen, de onderste plaat is vast met de arm verbonden, de bovenste plaat kan met behulp van een stelschroef licht gekanteld worden, een simpele manier van fijnscherpstelling die ook in de negentiende eeuw wel werd toegepast. Aan de bovenzijde van de statiefarm een messing blok met rondsel en tandheugel voor de grofscherpstelling. De messing tubus heeft een uitschuiftubus,.

Er zijn twee oculairen aanwezig, een type ‘2’ en een type ‘4’en twee objectieven, een A 1 en een E (4 mm).

Het A 1 objectief heeft een vernikkeld front. Mogelijk is de optiek origineel, op ket kaartje in het deksel worden ze vermeld en ze zijn ook nog eens zwart omrand.