×

Samengesteld achromatisch microscoop ‘Star’

Jaar/Periode

1890-1895

Maker

BECK & BECK

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

* / R & J. BECK / LONDON / 16939

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

29 × 11 × 15 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 399

Beschrijving

Geen kist

Dit ‘Star’ microscoop is een van de goedkopere modellen die Beck maakte, rond 1890 lag de prijs, afhankelijk van de bijgeleverde objectieven, tussen de drie en de vijf pond. Het statief is afgeleid van het ‘popular microscope’ dat Beck eerder maakte, echter, het statief is niet meer inklapbaar en er is enkel een enkelvoudige tubus. Dit microscoop staat bekend als het nieuwe model stermicroscoop, dit vanwege de ster in de signering.

Op messing driehoekige voetplaat met gebogen driehoekige opstand waarvan de top is uitgefreesd. Tussen de twee flenzen de statiefarm, kantelbaar over een hoek van 90 graden. De tubusdrager is via een bus met de vierkante stam verbonden, middels een micrometerschroef kan er fijn scherp gesteld worden. De grofinstelling werkt middels een eenvoudige schuiftubus.

Er is een vierkante tafel, onder de tafel een houder met een diafragmaschijf. Aan een arm de vlakke en holle spiegel, kantelbaar in een beugel. Het microscoop heeft een objectiefrevolver met twee objectieven.

Objectieven:
(1): gesigneerd: 2/3 R & J Beck
(2): gesigneerd: 1/6 R & J Beck

Er is één ongemerkt oculair.

Dit microscoop is wat ouder en eenvoudiger uitgevoerd dan het microscoop SM 67.

Afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.