×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief C

Jaar/Periode

ca. 1917

Maker

LEITZ

Land

Duitsland

Signering

E. Leitz / Wetzlar / No 184423

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

34 × 18 × 21 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

30 × 12.5 × 15 cm

Inventarisnummer

SM 492

Beschrijving

Microscoop in mahoniehouten kist met slot, sleutel en handgreep. In de kist nog het originele kaartje van Koppenol in Den Haag, de importeur. De objectieven en oculairen die daarop vermeld staan zijn alle nog aanwezig.

Dit statief is rond 1913 geïntroduceerd, de voet en de statiefarm zijn beide van zwart gemoffeld gietijzer, de stijl ervan is duidelijk beïnvloed door de Jugendstil, met zijn ronde vloeiende vormen. Het statief is kantelbaar, vergrendeling middels een dopmoer met hefboom. Onder de tafel een spiegel, draaibaar in een beugel. Verder is er een wegklapbaar irisdiafragma in houder, deze is middels rondsel en tandheugel uit de optische as verplaatsbaar voor schuine belichting. Hierboven vlak onder de tafel in een huls de condensor, in plaats van de condensor kan in deze huls ook een houder voor diafragmadoppen geschoven worden.

De tafel is draaibaar en centreerbaar, er zijn twee preparaatklemmen. De tafel is afgedekt met een ebonieten plaat.
In het bovenste deel van de statiefarm de fijninstelling die inwerkt op het blok waarin de grofinstelling en de tubus zelf zijn bevestigd. Grofinstelling middels rondsel en tandheugel.
Onder de tubus een revolver voor drie objectieven. De tubus is uittrekbaar en is voorzien van een millimeterverdeling.

Bij het microscoop vier oculairen, gemerkt 1, 3, 4 en 5.

Er zijn vijf objectieven, gemerkt 2, 4, 6, 8 en 1/12 ‘Oel Immersion’ en ‘Apert. 1.30’, alle vijf gesigneerd E. Leitz Wetzlar in logo. De objectieven zijn van gelakt messing met een vernikkelde kop waarin de frontlens zit.
De objectieven 2, 4, en ‘6’ zijn gewone achromatische objectieven. Objectief ‘8’ is een fluoriet objectief en objectief ‘1/12’ is een olieimmersieobjectief.

Leitz geeft in de catalogus van 1913 de volgende waarden:
objectief ‘2’: 24 mm brandpuntsafstand en N.A. = 0.21
objectief ‘4’: 10 mm brandpuntsafstand en N.A. = 0.47
objectief ‘6’: 4 mm brandpuntsafstand en N.A. = 0.82
objectief ‘8’: 2.6 mm brandpuntsafstand en N.A. = 0.87
objectief ‘1/12’: 1.8 mm brandpuntsafstand en N.A. = 1.3.

Er is een houder voor diafragmadoppen met drie verschillende doppen.
Verder is er een flesje met cederolie voor het immersiestelsel, dit draagt nog het originele etiket van Leitz met vermelding van de brekingsindex van 1.515.
Er zijn twee filterglaasjes, een blauwfilter en een kleurloos filter.
In het kistje nog een diatomeeën-testpreparaat met Pleurosigma angulatum en een plakkertje van Ernst Leitz / Wetzlar.  Pleurosigma angulatum heeft een patroon van kleine puntjes die zichtbaar zijn met objectieven met een N.A. van minstens 0.73, hun afstand is ca. 0.44 µm.

Aangekocht voor de stichting door Lisette Verbeek-Koene.