×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief IIb

Jaar/Periode

1909

Maker

LEITZ

Land

Duitsland

Signering

E. Leitz / Wetzlar / No 116003

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

29.5 × 11.3 × 13.4 cm

Herkomst

J. van Gelderen, Slochteren

Inventarisnummer

SM 95

Beschrijving

In mahoniehouten kist, die vermoedelijk niet origineel bij dit microscoop hoort. Het etiket in de kist hoort bij een microscoop met het serienummer 73379, dat in 1904 is geleverd.
Leitz noemt dit ‘Ein mittleres Mikroskop’, het instrument heeft een uit één stuk gegoten, zwart gemoffelde Jugendstil voet van messing, de statiefarm en de tafel zijn hier kantelbaar op gemonteerd. De grofinstelling werkt met tandheugel en rondsel op de tubus, de fijninstelling werkt met een micrometerschroef en een prismatische zuil. De tubus is uittrekbaar, en voorzien van een millimeterverdeling. De vierkante tafel is met een ebonieten bovenlaag bedekt. Onder de tafel een huls waar bij dit microscoop een diafragmaschijf geschoven kan worden, er zijn twee schijven in monturen aanwezig. Ook is er een in beugel verstelbare vlakke en holle spiegel.
De tubus heeft een tweevoudige objectiefrevolver, er zijn twee objectieven, een ‘3’ en een ‘6’, beide gesigneerd ‘E. Leitz / Wetzlar’. De objectieven hebben een vernikkeld front.

Er is één oculair, gesigneerd 5× / Ernst Leitz Wetzlar, met de gebruikelijke diameter van 23.4 mm. Het is mogelijk van later datum.