×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief III C

Jaar/Periode

1910-1911

Maker

ZEISS

Land

Duitsland

Signering

CARL ZEIS / JENA / 51768

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

32.5 × 13 × 15.5 cm

Inventarisnummer

SM 33

Beschrijving

Statief type III C, met de bijnaam ‘Bierseidel’ (bierpul) vanwege de handgreep. Dit statief werd in 1898 door Zeiss geïntroduceerd, het werd gemaakt tot in het begin van de jaren twintig. De oudere grote statieven I en III werden bij de statiefzuil opgepakt, ze wegen zo’n kilo of 7, en dit leidde vaak tot beschadiging van het gevoelige fijninstelmechanisme dat in de statiefzuil zit. In dit nieuwe statief gebeurt dit niet langer, de fijnbeweging met een micrometerschroef volgens Berger werkt nu direct op het blok dat enkel de tubus draagt. Grofinstelling middels tandheugel en rondsel. Met uitschuifbare tubus.

Er waren twee uitvoeringen, statief I met een tubus met grotere diameter voor fotografisch werk en dit statief III C met een tubus met normale diameter. Ze werden in een aantal uitvoeringen geleverd, deze heeft een simpele met eboniet bedekte ronde, draaibare en centreerbare tafel. Onder de tafel een eenvoudige Abbe-condensor en een vlakke en holle spiegel in beugel. Met drievoudige objectiefrevolver.

Er is een oculair ‘Carl Zeiss no. 2’, de brandpuntsafstand bedraagt 43.97 mm, de vergroting is dan 5.69 maal.

Er is een incompleet objectief van Zeiss, type AA, hier is verder niet aan gemeten.
Het andere objectief is gesigneerd ‘Winkel Zeiss / Göttingen’, type ‘5’, serienummer 33824. Het is gemeten aan het Bleeker-microscoop met een 5 maal vergrotend Huygens-oculair. De brandpuntsafstand is 5.40 mm, de vergroting 164 maal, de numerieke apertuur bedraagt 0.6 en het scheidend vermogen is minder dan 1 µm. Het objectief is nog van goede kwaliteit. De diatomee Stauroneis phoenicenteron werd in stippen opgelost (aantekening van Van Zuylen: ‘subliem’).

Het werkplaatsboek van Zeiss vermeldt dat op 14 mei 1910 een statief III C’ geleverd is aan Marius te Utrecht (Marius was de importeur van Zeiss in Nederland). Er staat bij vermeld dat bij dit microscoop een objectief type F no.5680 is bijgeleverd.

Zie ook SM 36, statief type III D en SM 413, statief type I.