×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief IVa

Jaar/Periode

1904

Maker

ZEISS

Land

Duitsland

Signering

Carl Zeiss / Jena / No 39952

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

30.5 × 9.3 × 16 cm

Herkomst

J. van Gelderen, Slochteren

Inventarisnummer

SM 99

Beschrijving

In houten kist.

Microscoop op mat zwart gemoffelde voet met twee zuilen waartussen de statiefarm kan kantelen. Het messing is chemisch gezwart. Onder de tafel een vlakke en holle spiegel, draaibaar in een beugel en een verlichtingsapparaat volgens Abbe met een tweelenzige condensor met N.A. 1.20 en een irisdiafragma. Het diafragma kan middels tandheugel en rondsel uit de optische as verplaatst worden, bovendien is het geheel draaibaar om de optische as, waardoor schuine verlichting mogelijk is vanuit verschillende richtingen. Er is een wegklapbare filterhouder, waarin zich een blauwfilter bevindt.
De vierkante tafel is bedekt met een ebonieten plaat, er is een vernikkelde preparaatgeleider, dit is een latere toevoeging. De preparaatgeleider is gesigneerd CARL ZEISS / JENA [in logo] / Germany / Nr. 57169.
Boven de tafel een prismatische zuil met de fijninstelling met micrometerschroef met index. Grofinstelling van de tubus met tandheugel en rondsel op de gebruikelijke wijze. Onderaan de tubus een drievoudige revolver, boven een uitschuifbare tubus met millimeterverdeling.
Er zijn drie Zeiss-objectieven, ‘A’, ‘D’ en een immersieobjectief met een N.A. van 1.3. Er is één oculair, gesigneerd ‘Carl Zeiss Jena’, vermoedelijk No. ‘2’, met een brandpuntsafstand van 40 mm.

Zie ook SM 411 en SM 493.