×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief S

Jaar/Periode

1950-1960

Maker

BLEEKER

Land

Nederland

Signering

NEDOPTIFA / ZEIST-HOLLAND / No 17674

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

32 × 15 × 19 cm

Inventarisnummer

SM 49

Beschrijving

Zonder kist.
Dit microscoop type ‘S’ is gemaakt door de firma van dr. C.E. Bleeker in Zeist. Instrumenten van Bleeker werden ook verkocht onder de naam ‘Nedoptifa’, dat staat voor ‘Nederlandse Optische Fabriek’. Dit is het standaard statief van Bleeker, in de catalogus van 1962 komt deze uitvoering voor onder de telegramcode ‘midecum’. Er is een vaste vierkante tafel met een aangebouwde, afneembare preparaatgeleiding, voorzien van een met tandheugel en rondsel in hoogte verstelbare condensor met irisdiafragma en een vlakke en holle spiegel in beugel. Er is een drievoudige objectiefrevolver. In 1962 kostte dit statief 618 gulden met twee oculairen en twee objectieven erbij. Een hoop geld, een redelijke auto kostte in die tijd ongeveer driemaal dit bedrag.
Het ontwerp is afgeleid van die van de Zeiss-E-statieven van rond 1935. Het microscoop is van zwart gemoffeld spuitaluminium, het statief is kantelbaar over een hoek van 90 graden. De fijninstelling werkt op de tafel, deze kan twee millimeter in hoogte verplaatst worden, de aflezing is instelbaar op minder dan één micrometer nauwkeurig. De grofinstelling werkt op de gebruikelijke wijze met tandheugel en rondsel op de tubus.
Aanwezig zijn de twee originele objectieven, N8× 0.25 en N40× 0.65 en één oculair (N10× ?). Het derde objectief, een 100 maal vergrotend Japans olie-immersieobjectief met een numerieke apertuur 1.30 is niet origineel.

Zie ook SM 197 en SM 254 (opengewerkt exemplaar).