×

Samengesteld achromatisch projectiemicroscoop

Jaar/Periode

1960-1980

Maker

LEITZ

Land

Duitsland

Signering

Leitz / WETZLAR // PRADOVIT R 150 // PRADO 500

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Geschonken door

Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden, Gouda

Inventarisnummer

SM 182

Beschrijving

Leitz Pradovit R150 diaprojector omgebouwd tot projectiemicroscoop en speciaal aangepast voor onderwijsdoeleinden door Chris Jansen, voormalig technisch onderwijsassistent (TOA) biologie (amanuensis), Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden te Gouda. Daarbij heeft hij de coating aan de bovenkant van het spiegeltje aangebracht, zodat er geen dubbele reflecties (op glas en coating) plaatsvinden.

Dit projectiemicroscoop bestaat uit een Leitz Pradovit R150 diaprojector voor kleinbeelddia’s (daterend van ca. 1975-1980). In het huis is een gat gezaagd en daarop is een microscoop unit Leitz type ‘Prado 500’ gemonteerd, deze hoort oorspronkelijk bij een oudere Leitz Prado 500 diaprojector uit ca. 1960. De originele (grote) projectiespiegel lijkt te zijn vervangen door een klein spiegeltje dat direct op het oculair is gemonteerd. Met revolver met drie objectieven.

Met dank aan Linda Kwakkenbos, technisch onderwijsassistent (TOA) biologie, Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden te Gouda, die ervoor heeft gezorgd dat dit microscoop in onze collectie terecht is gekomen.