×

Samengesteld achromatisch trommelmicroscoop

Jaar/Periode

1869-1873

Maker

BIANCHI

Land

Frankrijk

Signering

Bianchi  Rue de la Trinité 1  Paris

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

9.5 × 28.4 × 15.4 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

hoogte 27 × diameter 83 cm

Herkomst

J. van Gelderen, Slochteren

Inventarisnummer

SM 101

Beschrijving

Het instrument bevindt zich in een mahoniehouten kist.
Dit is een mooi voorbeeld van een trommelmicroscoop zoals die rond 1850 veel in Frankrijk werden gemaakt. Lerebours beschrijft ze uitgebreid in zijn boek Instruction pratique sur les microscopes contenant la description des microscopes achromatiques simplifiés uit 1846. Later werden ze door Lerebours et Sécretan veel gemaakt. Het is niet bekend of Bianchi dit microscoop zelf heeft vervaardigd of dat hij het van een andere maker heeft betrokken en het vervolgens onder zijn eigen naam heeft verkocht.
De tafel van dit exemplaar is draaibaar en voorzien van een gegraveerde graadverdeling.
In het boek is een uittreksel opgenomen uit de catalogus van Lerebours et Secrétan – helaas niet geïllustreerd – waarin melding wordt gemaakt van een ‘microscope d’une grande dimension’ dat was voorzien van een draaibare tafel, waardoor het mogelijk was het preparaat vanuit meer richtingen te bekijken.
Het zijn stabiele instrumenten maar ze hebben het grote nadeel dat er onder de tafel erg weinig ruimte beschikbaar is voor een verlichtingsapparaat, er is enkel een vlakke en holle kleine spiegel die om zijn as kan draaien en een draaibare diafragmaschijf met vier openingen. Er is een houder waar mogelijk een condensorlens in past. Ook boven de tafel is de ruimte voor preparaten beperkt.
Scherpstelling is mogelijk middels een rondsel en een tandheugel. Er is een platbolle verlichtingslens voor opvallend licht. Het objectief is gebouwd op de voor die tijd in Frankrijk gebruikelijke wijze. Er is een drietal doubletten die enkel of tezamen gebruikt kunnen worden.
Er is een enkel Huygens-oculair. In de kist bevindt zich nog een tweede oculair dat niet bij dit microscoop hoort, een van de lenzen is gebroken.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.