×

Samengesteld niet-achromatisch microscoop volgens Culpeper

Jaar/Periode

ca. 1735

Maker

CULPEPER

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

Culpeper trade card in kist

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Niet-achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

45 × 18 × 17 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

hoogte 36 × diameter 13.5 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 380

Beschrijving

In piramidale eikenhouten kist met slotplaat, slotje, lade en draagoog.

Het etiket van Culpeper tegen de achterwand is gelijk aan no. 106 uit H.R. Calvert (Science Museum, Scientific Trade Cards in the Science Museum Collection, London 1971). De signering van de graveur is ‘E. Culpeper Sculp. London’.
Olivia Brown (The Whipple Museum of the History of Science, Catalogue 7, Microscopes, 1986) beschrijft dit type microscoop onder catalogus nummer 80, ze dateert het op ca. 1735.

Het microscoop heeft de gebruikelijke constructie van de vroege Culpeper-microscopen. Een ronde gedraaide houten voet met in het midden de spiegel draaibaar in een beugel. Op de voetplaat drie messing zuiltjes die de ronde messing tafel dragen. In het midden van de tafel een gat waarin de preparaathouder met veer en klemplaat (Bonanni-tafel). Op de tafel ook de drie messing zuiltjes die een tweede messing plaat dragen waarop de buitenbuis van de tubus is bevestigd.
De buitenste buis van de tubus is van onderen in een buxushouten ring gevat. De kartonnen buis is van buiten met roggehuid bekleed. In deze buitenbuis past een tweede, kartonnen tubus, deze laatste is met groen papier beplakt. Deze tubus draagt aan de onderzijde een messing ‘snuit’ waaraan de objectieflensjes geschroefd kunnen worden.
Aan de bovenzijde het oculair dat in buxushout is gevat. Deze tubus kan voor scherpstelling van het microscoop op en neer geschoven worden. Op het papier staan de posities voor de verschillende objectieflensjes aangegeven.

De bodem van het laatje is met rode stof bekleed. In het laatje bevinden zich vier objectieven, gevat in messing en gemerkt I, II, III en IIII. Aan het microscoop een vijfde objectief, gemerkt ‘IIII’.

Verder zijn er vier benen preparaathouders met in elk vier tussen mica ruitjes gevatte preparaten. Er is nog een messing pennetje aanwezig.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.