×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief R

Jaar/Periode

ca. 1965

Maker

BLEEKER

Land

Nederland

Signering

DR C.E. BLEEKER N.V. / NOI [logo] / ZEIST – NEDERLAND / No 27475
Op condensor: NEDOPTIFA / NOI [logo] / ZEIST / No 27113

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

31.5 × 20.8 × 20.6 cm

Geschonken door

Christelijk Lyceum Delft

Inventarisnummer

SM 482

Beschrijving

Het R-statief was na het metaalmicroscoop M het duurste statief dat Bleeker vervaardigde, in de prijscourant van 1962 staat het voor 1.595 gulden te koop, dat komt overeen met ca. € 4.500 nu. Het is een klassiek statief met een U-vormige voet waarop een L-vormige vaste statiefarm, afgeleid van het L-statief dat Zeiss in 1932 op de markt bracht (zie SM 50). Bij het R-statief is de fijnscherpstelling onderin de statiefarm gebouwd, hij werkt op een blok waarin de grofscherpstelling, die middels rondsel en tandheugel de tafel omhoog dan wel omlaag beweegt. Onder de tafel een holle en vlakke spiegel in een beugel. Er is een in hoogte verstelbare condensor met irisdiafragma, onder de condensor een uitklapbare houder voor filters, polarisatoren, faseplaatjes. Het microscoop heeft een grote kruistafel met twee knoppen, met de ene is de tafel in de Y-richting (naar voren en naar achteren) te verplaatsen, met de tweede knop is de preparaathouder in de X-richting te verplaatsen (links-rechts).
De L-vormige statiefarm eindigt in een ring met aan de bovenzijde een bajonetvatting, hierop kan een tubus bevestigd worden. Bij dit microscooop is een geknikte monoculaire tubus aanwezig. Onder de arm bevindt zich de viervoudige objectiefrevolver in een slede.

Oculair: gesigneerd NOI [in logo], type N5×

Objectieven:
(1) gesigneerd: NEDOPTIFA / ZEIST / N 8 × 0.25 / No 25058
(2) gesigneerd: NEDOPTIFA / ZEIST / F 90 × 0.90 / No 18889
(3) gesigneerd: NEDOPTIFA / UTRECHT / N90 × 1.30 HI / No 8027

Het F-objectief (2) is een fluoriet objectief met een correctievatting voor compensatie van de sferische aberratie die optreedt bij een afwijkende dekglasdikte.
Het objectief (3) is een homogeen immersieobjectief, het is een vroege uitvoering (vóór 1950), nog in de oude fabriek in Utrecht vervaardigd.

Zie ook SM 147 en SM 200.