×

Polarisator en analysatoroculair volgens Abbe voor onderzoek met gepolariseerd licht

Jaar/Periode

ca. 1910

Maker

ZEISS

Land

Duitsland

Signering

CARL ZEISS / JENA [in logo]

Categorie

Attributen microscopie

Subcategorie

Optische componenten

Geschonken door

Beijerinck Museum – Delft School of Microbiology Archives van de Technische Universiteit Delft (permanente bruikleen)

Inventarisnummer

SM 364

Beschrijving

Naast gespecialiseerde microscopen voor mineralogisch/petrografische doeleinden leverde Zeiss ook een losse polarisator met analysator voor gebruik aan een gewoon microscoop. In de catalogus van Zeiss uit 1913 staat er wel bij vermeld dat een draaibare objecttafel ten zeerste wordt aanbevolen.

Zeiss leverde deze set in een met leer bekleed kistje, van binnen met paars fluweel bekleed.

In het kistje een ‘Polarisator I’, bestaande uit een in kurk gevat prisma volgens Nicol. Zeiss geeft aan dat deze polarisator bestemd was voor de statieven I, III en IV, dat wil zeggen de grotere statieven, zoals bijvoorbeeld SM 36 en SM 413. De polarisator wordt in de juiste stand in de uitklapbare diafragmahouder onder de condensor gelegd en met een ring vastgeschroefd.

De analysator bestaat uit een gegradueerde schijf die op de tubus wordt geklemd, het analysatoroculair volgens Abbe past hier vervolgens op. In het analysatoroculair bevindt zich een Nicol-prisma tussen de ooglens en de veldlens, het oculair is van een wijzer voorzien die dient om de stand van de gradenverdeling af te lezen. Op deze wijze is nauwkeurig te meten in hoeverre het polarisatievlak door een preparaat verdraaid wordt.

De stichting heeft deze polarisator, afkomstig uit het Van Iterson Laboratorium, in permanente bruikleen gekregen van het Beijerinck Museum – Delft School of Microbiology Archives van de Technische Universiteit Delft. Met dank aan curator dr. Lesley Robertson (zie: weblog van dr. Lesley A. Robertson, https://delftschoolmicrobiology.weblog.tudelft.nl/).

Zie ook het polarisator en analysatoroculair van Busch (SM 514).