×

Achromatisch projectiemicroscoop

Jaar/Periode

ca. 1960

Maker

MARUPET M

Land

Japan

Signering

Marupet M // aarts & co

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

20.5 × 10 × 19 cm

Geschonken door

Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden, Gouda

Inventarisnummer

SM 180

Beschrijving

Projectiemicroscoop met ingebouwde lamp en rond beeldscherm. Het microscoop bestaat uit twee delen, in het onderste gedeelte bevindt zich de verlichtingseenheid en de tafel. Via een korte beugel is dit onderstel verbonden met het objectief en het projectiescherm.

Zie ook SM 163.

Dit microscoop is in onze collectie terechtgekomen dankzij Linda Kwakkenbos, technisch onderwijsassistent (TOA) biologie, Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden te Gouda.

 

Frank Pothoven heeft dit microscoop uitgebreid bekeken en zijn bevindingen voor ons opgeschreven (klik hier voor zijn foto’s)

Het betreft een klein projectiemicroscoop, tafelmodel, ca. 10 cm breed, 19 cm lang en 20,5 cm hoog. Het beoogde gebruik is (volgens een advertentie uit Singapore) educatief van aard, door middel van een projectiescherm kunnen meerdere personen het beeld bekijken.
Het microscoop heeft een aluminium voet met daarin de transformator (serienr. 72057), een 5,5 volt spiegellamp (merk FOCUS Japan) en een condensor met 90° spiegel. De condensor is niet verstelbaar. Op de voet is boven de condensor een preparaattafel aangebracht met een V-vormige preparaathouder. Er is een aan/uit-schakelaar aanwezig, de lichtsterkte is niet instelbaar.
Op de behuizing van de voet is een aluminium objectiefhouder gemonteerd, waarin een enkel objectief zonder opschrift. Dit objectief kan door middel van een schroefdraad versteld worden om het beeld scherp te stellen. Op dezelfde objectiefhouder is het gematteerde kunststof projectiescherm geplaatst, in een kunststof behuizing. Het projectiescherm heeft een doorsnede van 8 cm en is horizontaal 360° draaibaar, maar verticaal niet kantelbaar. In de behuizing bevindt zich een projector met 90° spiegel, deze is niet verstelbaar. Tussen de projector en het projectiescherm is nog een klapspiegel geplaatst, deze wordt bediend met een kleine hendel aan de buitenzijde van de behuizing, en weerkaatst het geprojecteerde beeld op het tafeloppervlak wanneer de behuizing zijwaarts is gedraaid.
Het objectief heeft zoals gezegd geen opschrift en kan ook niet gewisseld worden. De vergroting op het projectiescherm is ca. 45×, bij gebruik van de klapspiegel en projectie op het tafeloppervlak ca. 85×. Door de eenvoudige optische elementen ontstaat een niet al te scherp beeld met een duidelijke sferische aberratie (kussenvorming).

Afgezien van de aanduiding Marupet M en het plaatje van de leverancier Aarts & co is er op het microscoop geen merkteken of logo aangebracht.
Het onderopschrift van het microscoop heeft alleen betrekking op het elektrische gedeelte: 220-240 VOLTS 50-60 HERTZ Made in Japan.
Het geheel staat op vier rubberen pootjes.
Vermoedelijk betreft het hier een microscoop gemaakt in Japan, in beginsel voor de binnenlandse markt. Gezien de afwerking, gebruikte materialen, uitvoering en het ontbreken van fabriekskenmerken is het niet aannemelijk dat dit microscoop door een gevestigde optiekfabrikant gemaakt is. Voor zover nagegaan, is er in Nederlandse kringen geen informatie meer voorhanden.