×

Samengesteld niet-achromatisch microscoop, Jones’ Most Improved

Jaar/Periode

1825-1830

Maker

HARRIS

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

Wm Harris & Son / 50, High Holborn, LONDON

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Niet-achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

9 × 26.5 × 21.5 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

40 × 18 × 18 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 394

Beschrijving

In een platte mahoniehouten kist, in de kist het etiket van Harris, op het opgegeven adres in High Holborn was William Harris werkzaam van 1816-1835.

Dit type microscoop, een vlakke samenklapbare drievoet met zuil waarop kantelbaar in een scharnier een zuil met vierkante doorsnede die het hele optische systeem draagt, is afkomstig van George Adams junior, die het in 1787 publiceerde in zijn Essays on the Microscope. Na Adams dood in 1795 kochten William en Samuel Jones de rechten op het boek en vervaardigden dit type microscoop. Ze staan bekend als ‘Jones’ Most Improved Microscope’. Zie ook SM 383, vervaardigd door Dollond en SM 395, vervaardigd door W & S Jones.

Dit microscoop wijkt in twee opzichten af van de twee andere, in de eerste plaats wordt voor scherpstellen alleen de tafel versteld, niet de gehele stam van het microscoop zoals bij de andere twee instrumenten. Ten tweede is er een vroege vorm van een in twee assen verplaatsbare tafel aanwezig. Het is een voorloper van de ‘Turrell mechanical stage’, de instellingen voor het verplaatsen van de tafel in de X- en in de Y-richting zitten elk aan een andere kant van de tafel, wat voor de bediening niet erg handig is.

Op het onderste gedeelte van de messing zuil met vierkante doorsnede bevinden zich van onder naar boven de in hoogte verstelbare spiegel (draaibaar en kantelbaar in een beugel) en onder de tafel een condensorlens, eveneens in hoogte verstelbaar. Ter hoogte van de tafel is er een tandheugel in de staaf ingelaten, middels een rondsel kan nu de tafel in een bus op en neer bewogen worden. Op de tafel een rond inzetstuk met klemveer voor de preparaten.
Aan de tafel een oog waarin via twee geledingen een verlichtingslens past (bull’s eye condenser).
Op de stam een korte statiefarm waarop de tubus.

In de kist vijf objectieflensjes en een Lieberkühn spiegel. Verder zijn er een visplaat, een dierdoosje en een veerklemmetje in een houder die in de tafel gestoken kan worden.
Er zijn 9 benen preparaatschuifjes en er is een benen doosje voor de mica plaatjes en de ringetjes die daarbij horen.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.