×

Samengesteld achromatisch microscoop

Jaar/Periode

1870-1880

Maker

HARTNACK & PRAZMOWSKI

Land

Duitsland/Frankrijk

Signering

Ongesigneerd

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

25 × 7.5 × 11.5 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 425

Beschrijving

Zie ook SM 420. Hoewel niet gesigneerd is dit waarschijnlijk een door Hartnack / Prazmowski vervaardigd microscoop. Het is een eenvoudig kantelbaar statief op hoefijzervoet. De voet is van geblauwd ijzer. Onder de tafel de spiegel, kantelbaar in een beugel en uit de as verplaatsbaar voor schuine belichting.
Er is een vierkante tafel met twee veerclips. Op de tafel de statiefzuil met de fijninstelling door middel van een micrometerschroef en een prismatische zuil. Via een korte arm is de zuil met de tubus verbonden, op deze arm een bus waarin de tubus voor de grofscherpstelling op en neer bewogen kan worden. Aan deze bus een verlichtingslens voor opvallend licht, deze is via twee geledingen met de bus verbonden.

Bij het microscoop zijn een oculair en een objectief aanwezig. Het objectief bestaat uit een tuitvormige huls met daaraan drie stelsels in kleine ‘knoop’montuurtjes. Vaak konden deze stelsels ook afzonderlijk gebruikt worden. Nadeel van deze bouwwijze is dat de centrering van de stelsels niet optimaal is, wat vooral bij sterkere objectieven hinderlijk is. Bovendien raakt zo’n ‘knoopje’ makkelijk kwijt.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.