×

Samengesteld achromatisch microscoop

Jaar/Periode

1870-1880

Maker

HARTNACK & PRAZMOWSKI

Land

Duitsland/Frankrijk

Signering

Ongesigneerd

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

25 × 7.5 × 10 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 420

Beschrijving

Hoewel niet gesigneerd is dit waarschijnlijk evenals SM 425 een door Hartnack & Prazmowski vervaardigd microscoop. Het microscoop is een eenvoudig statief op een Y-vormige hoefijzervoet van geblauwd messing. Op de voet een korte zuil met daarop de tafel. In de tafel twee gaten voor preparaatklemmen, de klemmen ontbreken.
Onder de tafel aan een strip de spiegel, kantelbaar in een beugel. De spiegel is uit de optische as te verplaatsen voor schuine belichting. Verder is er een kleine condensor of diafragmahuls.
Op de kleine vierkante tafel het bovendeel van de zuil met micrometerschroef voor de fijnscherpstelling. De grofscherpstelling werkt door middel van een schuiftubus. Aan de bus hiervan een verlichtingslens voor opvallend licht, deze is via twee geledingen met de bus verbonden.

Er zijn een oculair en een objectief aanwezig. Bij dit microscoop is het objectief opgebouwd uit één of meer stelsels die vast in een montuur zitten. Dit is een stabielere bouwwijze dan die van de oude objectieven zoals die aan SM 425.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.