×

Samengesteld achromatisch microscoop

Jaar/Periode

1880-1900

Maker

CAMPBELL

Land

Schotland

Signering

JOHN CAMPBELL / PERTH

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

27 × 19 × 15 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

37 × 14 × 17 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 385

Beschrijving

Mahoniehouten kist met lade waarin het gedeeltelijk gedemonteerde microscoop.

Voor gebruik schroeft men de tubus in de tubusdrager. Het is een ‘Society of Arts’ microscoop, zoals dat in de tweede helft van de negentiende eeuw door vele Engelse instrumentmakers is vervaardigd. Hoewel het de signering van Campbell draagt is het niet waarschijnlijk dat hij ook de maker was. Zie ook Clarke, Morrison-Low and Simpson, Brass and Glass. Voor een vergelijkbaar instrument zie SM 3.

Het microscoop bevindt zich in een houten kist. De messing voet van het microscoop is op een plankje geschroefd dat in de kist schuift. Het microscoop is kantelbaar. Onder de tafel een holle, in hoogte verstelbare spiegel en een diafragmaschijf. Op de tafel is een zware messing bus gemonteerd waarin voor de grofinstelling de rechthoekige tubusdrager met rondsel en tandheugel omhoog dan wel omlaag bewogen kan worden. De tubus is gemonteerd op een zware messing brug. De fijninstelling werkt in op de van RMS-draad voorziene objectiefvatting. Deze vatting is gemonteerd in een buisje dat in de tubus op en neer kan bewegen, het buisje is voorzien van een brug die door de tubus heen steekt. Met een micrometerschroef met kartelknop wordt het buisje op en neer bewogen.

Er is een Huygens-oculair.Objectieven ontbreken. Er is een verlichtingslens (bull’s eye) voor opvallend licht op een ronde messing voet met zuil en scharnierend bovendeel.

Toebehoren: preparaathouder met veerclip, deze kan in een gat aan de rand van de tafel gestoken worden.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.