×

Samengesteld achromatisch studentenmicroscoop

Jaar/Periode

1860-1880

Maker

ARNOLD

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

Ongesigneerd

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

26.8 × 17.2 × 15.1 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

35 × 13.6 × 15.3 cm

Inventarisnummer

SM 3

Beschrijving

Het microscoop bevindt zich in een houten kist met slot en sleutel.
De uit messing gegoten voet van het microscoop is op een plankje geschroefd dat in de kist schuift. Het microscoop is kantelbaar. Onder de tafel een holle, in hoogte verstelbare spiegel en een diafragmaschijf. Op de tafel is een zware messing bus gemonteerd waarin voor de grofinstelling de rechthoekige tubusdrager met rondsel en tandheugel omhoog dan wel omlaag bewogen kan worden. De tubus is gemonteerd op een zware messing brug, de lengte van de tubus is circa 19 cm. De fijninstelling werkt in op de van RMS-draad voorziene objectiefvatting. Deze vatting is gemonteerd in een buisje dat in de tubus op en neer kan bewegen, het buisje is voorzien van een brug die door de tubus heen steekt. Met een micrometerschroef met kartelknop wordt het buisje op en neer bewogen.
Er is een Huygens-oculair, met een diameter van 26.8 mm, de brandpuntsafstand bedraagt 37 mm, de vergroting is dan 6.75 maal.
Er is een uit drie identieke doubletten bestaand objectief dat is voorzien van RMS-draad, het is daarmee te dateren na ca. 1860, alle drie doubletten vertonen kitfouten. Hierdoor is het niet meer mogelijk de brandpuntsafstand van het totale objectief of de optische prestaties te meten.
Gemeten brandpuntsafstand van elk der doubletten: 18.8 mm. De combinatie van de drie doubletten is niet te meten.
De bij het microscoop horende verlichtingslens voor opvallend licht heeft een brandpuntsafstand van 75 mm.
Toebehoren: pincet, pen, dierdoosje en vier preparaten (Sections of Cork, Finland Whalebone, Sporules of Fern, Spicules of Sponge).
Of Arnold daadwerkelijk de maker is van dit microscoop is niet zeker.