×

Samengesteld achromatisch microscoop met binoculaire tubus

Jaar/Periode

1929

Maker

LEITZ

Land

Duitsland

Signering

E. LEITZ / WETZLAR [in logo] / 285610 // D.P.P.

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

41 × 13 × 20 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 401

Beschrijving

Microscoopstatief op ‘Y’-vormige voet van zwart gemoffeld gietijzer, de statiefarm is kantelbaar tussen twee aangegoten flenzen, en vergrendelbaar met een klemschroef met hendel. De achterzijde van de voet, de poot van de ‘Y’, is vrij lang, zodat ook bij horizontaal gebruik van het statief het instrument stabiel blijft.

Microscopen werden vooral bij fotografie horizontaal gebruikt, er kon dan een vrij omvangrijke balgcamera met grote fotografische platen gebruikt worden. Bij verticaal gebruik van het microscoop zou het gewicht van de camera de tubus belasten, waardoor zeker bij immersieobjectieven met hun zeer kleine instelafstand het objectief en het preparaat gemakkelijk beschadigd kunnen raken.

Aan de ‘C’-vormige statiefarm is een ronde tafel bevestigd, deze is voorzien van een preparaatgeleiding. Onder de tafel de vlakke en holle spiegel in een beugel. Er is een in hoogte verstelbare condensor.

Grof- en fijninstelling werken op de in die periode gebruikelijke wijze. De fijninstelling werkt op een blok dat het rondsel voor de grofscherpstelling bevat. De tandheugel met de drager voor de tubus is hier ingelaten middels een ronde zwaluwstaart. Bij het microscoop is een binoculaire tubus met een 45 graden prisma aanwezig.

Er zijn twee oculairen gesigneerd ‘Ernst Leitz Wetzlar’, type ‘8 × B’.

Er zijn vier objectieven, drie ervan zijn ongesigneerd, het vierde objectief is gesigneerd ‘E. Leitz Wetzlar’, type ‘7’, A = 0.85 (d.w.z. de Numerieke Apertuur) en 62:1 (d.w.z. de objectiefvergroting bedraagt 62 maal).

Zie ook SM 123.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.