×

Samengesteld achromatisch microscoop

Jaar/Periode

ca. 1934

Maker

LEITZ

Land

Duitsland

Signering

E. LEITZ / WETZLAR  (in logo) / 326071 / Germany

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

34 × 13.2 × 20 cm

Herkomst

J.A. l’Amie en zoon, Alphen aan den Rijn (vorige eigenaar)

Inventarisnummer

SM 123

Beschrijving

Microscoopstatief op ‘Y’-vormige voet van zwart gemoffeld gietijzer, de statiefarm is kantelbaar tussen twee aangegoten flenzen en vergrendelbaar met een klemschroef met hendel. De achterzijde van de voet, de poot van de ‘Y’ is vrij lang, zodat ook bij horizontaal gebruik van het statief het instrument stabiel blijft. Microscopen werden vooral bij fotografie horizontaal gebruikt, er kon dan een vrij omvangrijke balgcamera met grote fotografische platen gebruikt worden. Bij verticaal gebruik van het microscoop zou het gewicht van de camera de tubus belasten, waardoor zeker bij immersieobjectieven met hun zeer kleine instelafstand, het objectief en het preparaat gemakkelijk beschadigd kunnen raken.
Aan de ‘C’-vormige statiefarm is een tafel bevestigd, deze is van voren vierkant, van achteren rond. De twee veerclips zitten aan de voorzijde. Onder de tafel de vlakke en holle spiegel in een beugel. Er is een in hoogte verstelbare condensor.
Grof- en fijninstelling werken op de in die periode gebruikelijke wijze. De fijninstelling werkt op een blok dat het rondsel voor de grofscherpstelling bevat. De tandheugel met de drager voor de tubus is hier ingelaten middels een ronde zwaluwstaart. Bij het microscoop is zowel een monoculaire als een binoculaire tubus aanwezig.

Er zijn drie objectieven die alle zijn gecorrigeerd voor een tubuslengte van 170 mm, de voor Leitz gebruikelijke waarde, ze zijn gesigneerd ‘E. Leitz Wetzlar’ (in logo) / Germany:
(1): type ‘3’, gecorrigeerd voor gebruik zonder dekglas.
(2): type ‘6L’, 170 / 0.17 45:1 A 0.65 (vergroting 45×, N.A. 0.65, dekglasdikte 0.17 mm).
(3): Serienr 258926, 1/12. 170/0.17. Oel 100:1. A 1.30 (olieimmersieobjectief met een brandpuntsafstand van 1/12 inch, vergroting 100×, N.A. 1.30 en gecorrigeerd voor een dekglasdikte van 0.17 mm).

Er zijn twee oculairen 10× B, gesigneerd ‘Ernst Leitz Wetzlar’, met de gebruikelijke diameter van 23.4 mm.

Zie ook SM 401.