×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief IIIb

Jaar/Periode

ca. 1880

Maker

ZEISS

Land

Duitsland

Signering

1741  2716  C Zeiss Jena

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

28.5 × 7.1 × 7 cm

Inventarisnummer

SM 102

Beschrijving

In mahoniehouten kist, met paars fluweel bekleed op de plaatsen waar het microscoop het hout raakt.
Dit Zeiss-microscoop heeft nog de oude nummering bestaande uit twee getallen. Er waren twee reeksen nummers, een reeks voor de enkelvoudige microscopen en een tweede reeks voor de samengestelde microscopen. Het eerste getal, hier ‘1741’ geeft aan dat dit het 1741e samengesteld microscoop is. Het tweede getal ‘2716’ geeft aan dat dit het 2716e microscoop is dat Zeiss heeft afgeleverd.
Het is een eenvoudig microscoop, met hoefijzervoet en een vaste, niet kantelbare zuil. Onder de tafel aan een arm de vlakke en holle spiegel in een beugel. Schuine verlichting is mogelijk door de spiegel uit de optische as te verplaatsen. Onder de tafel een diafragmaschijf met vijf openingen. De schijf is niet vlak, maar is uitgevoerd in de vorm van een bolsegment, het is zo mogelijk de diafragma-opening dicht bij het preparaat te krijgen zonder de tafel al te dun te hoeven maken. Er zijn twee veerklemmen. Grofinstelling door middel van een schuiftubus, fijninstelling door middel van een prismatische zuil en een micrometerschroef.

Objectief: gesigneerd CARL ZEISS / JENA (in logo), serienr. 9128 / type E / 2.8 mm / n.A. 0.9 / D. 0.17 (dekglasdikte). Dit is een speciaal objectief met een fluoriet lens, de kleurcorrectie is beter dan met een gewoon achromatisch objectief. Het objectief is waarschijnlijk een latere toevoeging.

Het oculair is een Huygens-oculair, type ‘2’, het is mogelijk wel origineel.