×

Samengesteld achromatisch microscoop met binoculaire tubus volgens Wenham

Jaar/Periode

1860-1880

Maker

DIXEY

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

L. DIXEY. / BRIGHTON.

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

11 × 32 × 22 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

42 × 13 × 15 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 393

Beschrijving

In platte mahoniehouten kist met slot en sleutel, op het deksel van de kist een draaggreep. Van binnen deels met groen vilt [?] bekleed.

Francis Herbert Wenham (1824-1908) ontwierp de naar hem genoemde binoculaire tubus in 1860, het was een succesvol ontwerp, met de beperking dat het minder geschikt was voor sterke objectieven (brandpuntsafstanden kleiner dan een millimeter of zes). Boven het objectief zit een uitneembaar prisma dat een deel van het beeld naar de tweede schuine tubus leidt. Zonder prisma is het een gewone monoculaire tubus. De oogafstand is beperkt instelbaar door het bovenste deel van de tubus uit te schuiven, dit werkt middels een tandheugel met rondsel.

Het is niet bekend of Dixey echt de maker van dit microscoop was, het model is van Andrew Ross die het in 1843-1844 beschreef. Ook de optiek doet erg aan die van Ross denken.

Het instrument bestaat uit een Y-vormige voetplaat waarop twee zware flenzen zijn geschroefd, hiertussen is de korte stam van het microscoop kantelbaar gelagerd. Het onderste gedeelte van de stam is rond en hol, het bovenste gedeelte is prismatisch en voorzien van een tandheugel. Middels een rondsel kan dit deel, waaraan de tubus via een korte arm is bevestigd omhoog dan wel omlaag bewegen, dit is de grove scherpinstelling. Vlak boven de arm de knop met micrometerschroef die via een korte hefboom de objectiefvatting omhoog of omlaag kan bewegen, dit is de fijne scherpinstelling.

De tubus bestaat zoals gebruikelijk bij de Wenham binoculaire tubus uit twee delen, het rechte gedeelte en het schuine deel, De twee tubussen zijn middels een tandheugel en rondsel uitschuifbaar, waarmee de oogafstand wordt ingesteld. De tubus wordt met een bijgeleverde sleutel op de arm geschroefd.

Er is een kruistafel met instelknoppen aan de rechterzijde van de tafel. Onder de tafel een diafragmaschijf en een huls voor een condensor.

Op het ronde gedeelte van de tubus, onder de tafel in hoogte verstelbaar middels een bus de holle en vlakke spiegel, in een beugel.

Met een set oculairen.

Er zijn drie objectieven in hulzen, de hulzen zijn gesigneerd:
1. in. / L. Dixey / Optician / Brighton, met ongesigneerd objectief
1/4. in. /L. Dixey / Optician / Brighton, met ongesigneerd objectief
1/2. in / L. DIXEY / BRIGHTON, met objectief met dekglascorrectie, gesigneerd: L. Dixey / Brighton / 1/2

Het objectief aan het microscoop is ongesigneerd.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.

Vergelijkbare instrumenten in de collectie van de Stichting zijn SM 76 (Chadburn Brothers), SM 407 (Yeates), SM 408 (Dollond) en SM 417 (Steward).