×

Samengesteld achromatisch microscoop

Jaar/Periode

1850-1870

Maker

YEATES

Land

Ierland

Signering

YEATES & SON / Dublin [met bladmotief links en rechts]

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

38 × 14 × 19 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 407

Beschrijving

Geen kist.

Het is niet duidelijk of Yeates deze microscoop zelf gemaakt heeft of dat hij als tussenhandelaar fungeerde. Yeates was de belangrijkste leverancier in Ierland van wetenschappelijke instrumenten voor scholen en universiteiten (C. Mollan).

Het model van dit microscoop stamt van Ross (zie: G. L’E Turner, The Great Age of the Microscope, p.155). Vergelijkbare instrumenten in de collectie van de stichting zijn SM 76 (Chadburn Brothers), SM 393 (Dixey), SM 408 (Dollond) en SM 417 (Steward).

Het microscoop is bevestigd op een mahoniehouten plaat met afgeschuinde hoeken, oorspronkelijk kon deze in de (nu ontbrekende) kist geschoven worden. Het instrument is kantelbaar gemonteerd in een Y-vormige messing voet. Onder de tafel een diafragmaschijf met drie openingen en een in hoogte verschuifbare holle spiegel in een beugel. Op de tafel is een bus gemonteerd waarin de prismatische tubusdrager middels rondsel en tandheugel met rechte vertanding op en neer is te bewegen. De fijninstelling is onderaan de tubus gemonteerd, middels een micrometerschroef kan een bus in de tubus op en neer bewogen worden, het objectief wordt aan deze bus geschroefd. De tafel is voorzien van een preparaatgeleiding.

Met een objectief en een oculair. Het objectief lijkt meer op de door Nachet vervaardigde objectieven dan op een Engels objectief, het bestaat uit een drietal op elkaar geschroefde stelsels.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.