×

Enkelvoudig stammicroscoop op kistje

Jaar/Periode

1811-1826

Maker

SMITH

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

Smith, Royal Exchange.

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Enkelvoudig

Afmetingen van de kist (h x b x d)

4 × 12.5 × 9.5 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

13.5 × 12.5 × 9.5 cm (gemonteerd op kist)

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 435

Beschrijving

Dit instrument kan zijn gemaakt door James Smith (I) die werkzaam was van 1817-1818 of Joseph Smith (II) die werkzaam was van 1811-1857, van 1811-1826 werkte hij in The Royal Exchange [zie Gloria Clifton, Directory of British Scientific Instrument Makers 1550-1851, pp. 255-256].

Dergelijke microscopen worden in de Engelstalige literatuur ‘aquatic microscope’, ‘botanical microscope’ en ook wel ‘dissecting microscope’ genoemd. Ze zijn afgeleid van het ‘aquatic miscroscope’ van Ellis, waar het objectief in twee richtingen over het voorwerp verplaatst kan worden. Bij dit exemplaar is het objectief vast aan de stam bevestigd.

Het is een eenvoudig stammicroscoopje gemonteerd op een met leer bekleed kistje. Er is geen spiegel aanwezig. Scherpstelling vindt plaats middels een tandheugel die in de stam is uitgevijld en een bus met rondsel, de tafel is aan deze bus bevestigd. Het is een eenvoudige tafel met een groot rond gat voor holle glazen of een dierdoosje. Op de stam aan een vaste drager het objectief.

Bij het microscoop twee benen preparaatschuifjes, een met preparaten die met opvallend licht bekeken moeten worden, het tweede is voor doorvallend licht, met mica ruitjes en klemveertjes. Verder is er een pinnetje met benen houder en een tweede benen houder.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.