×

Samengesteld achromatisch microscoop met binoculaire tubus volgens Wenham

Jaar/Periode

ca. 1883

Maker

ROSS

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

ROSS / 5134 / LONDON // PATENT

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

52 × 29 × 32 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

52 × 21 × 22 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 410

Beschrijving

Dit is een (helaas incompleet) exemplaar van het Ross-Zentmayer statief. Zie G.L’E Turner, The Great Age of the Microscope, p.162, het daar beschreven microscoop heeft serienummer 5139. Zowel Andrew als Thomas Ross waren in de tijd dat dit microscoop werd vervaardigd al overleden, de leiding van het bedrijf berustte bij Francis Wenham.

Engelse microscopisten hadden een grote voorliefde voor schuine belichting, om het alleruiterste aan oplossend vermogen uit hun objectieven te halen. In dit microscoop kan het gedeelte van de statiefarm onder de tafel met de condensor en de spiegel, over een hoek van 90° uit de optische as draaien. Deze constructie is afkomstig van Zentmayer. De condensor is middels tandheugel en rondsel in hoogte verstelbaar en tevens draaibaar en centreerbaar. De spiegel is via een gelede arm met een bus verbonden, deze kan over de ronde statiefarm omhoog dan wel omlaag bewogen worden. Ook is de spiegel kantelbaar in een beugel. Helaas is de condensor niet meer aanwezig.

Oorspronkelijk hoort er een ronde, draaibare tafel bij dit microscoop, de constructie van de tafel stamt van Wenham, helaas is ook de tafel niet meer aanwezig.

Het statief bestaat uit een zware A-vormige voetplaat waarop twee ronde zuilen zijn gemonteerd. De statiefarm is kantelbaar tussen deze zuilen. De tubusdrager is geleed, het ene deel is in hoogte verstelbaar middels een hefboom en een micrometerschroef (de knop lijkt te ontbreken). In het tweede deel bevinden zich de knoppen voor de grofscherpstelling met het rondsel, de bijbehorende tandheugel is in een messing strip ingelaten, de tubus is aan deze strip bevestigd. Er is een binoculaire tubus volgens Wenham met instelling van de oogafstand door middel van verlengtubussen, instelling vindt plaats middels tandheugel en rondsel. Het microscoop is voorzien van een objectiefrevolver met drie objectieven.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.