×

Samengesteld achromatisch microscoop met binoculairtubus volgens Wenham

Jaar/Periode

1857

Maker

SMITH, BECK & BECK

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

Smith & Beck / 6 Coleman St / London // 1533

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

48 × 15 × 16 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 402

Beschrijving

James Smith vervaardigde dit type statief vanaf ca. 1840, de statiefarm van dit instrument wordt in Engeland ‘Lister limb’ genoemd, naar J.J. Lister (1786-1869). Lister ontwierp een serie achromatische objectieven die Smith vervaardigde, de oudere statieven waren echter veel te slap voor het werken met sterke vergrotingen. Samen met Lister ontwierp Smith een solider statief waarvan dit een verdere ontwikkeling is.

De binoculaire tubus met het Wenham-prisma is een wat latere toevoeging, afgaande op de signering en het serienummer is het microscoop in 1857 vervaardigd, het Wenham-prisma werd in 1861 geïntroduceerd.

Het statief bestaat uit een vlakke messing drievoet met een korte zuil, de statiefarm is scharnierend met de zuil verbonden. Onderaan een ronde buis waarover de spiegel via een bus in hoogte verstelbaar is. Er is een tafel met preparaatgeleiding. Onder de tafel in hoogte verstelbaar de condensor, deze is ook (de)centreerbaar. Het microscoop is voorzien van een kruistafel, met aan de rechterzijde de knoppen voor de verplaatsing in X- en Y-richting.

De grove scherpstelling werkt middels tandheugel en rondsel op de gehele tubus. Onderin de tubus een fijninstelling die via een hefboom op de objectiefvatting werkt.

De oogafstand van de binoculairtubus kan gewijzigd worden door de tubus middels tandheugel en rondsel te verlengen of te verkorten.

Met twee ongemerkte oculairen en een ongemerkt objectief.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.