×

Samengesteld achromatisch microscoop

Jaar/Periode

1856-1862

Maker

NACHET

Land

Frankrijk

Signering

NACHET / Opticien / à Paris / rue Serpente, 16

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

15.7 × 24 × 38.4 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

35 × 11 × 16 cm

Inventarisnummer

SM 38

Beschrijving

De mahoniehouten kist is met rode zijde en purper fluweel gevoerd.

Dit is het ‘Grand Modèle’ van Nachet. Het microscoop staat op een zware V-vormige voetplaat met twee zuilen waartussen de tafel met statiefarm en tubus kantelbaar is bevestigd. De voetplaat is van met lood verzwaard messing. Bij dit microscoop is het gehele optische systeem nog in zijn geheel draaibaar om de optische as, wat bij veel oudere Franse microscopen voorkomt (platine à tourbillon). Onder de ronde tafel het verlichtingssysteem, bestaande uit een vlakke en holle spiegel, draaibaar in een beugel en middels een uit meerdere schakels bestaande arm uit de optische as te verplaatsen. De tafel is voorzien van een afneembare preparaatgeleiding. De grofinstelling werkt middels tandheugel en rondsel op de tubus. De fijninstelling is uitgevoerd met een micrometerschroef waarmee de statiefarm op en neer bewogen kan worden.

Het is een mineralogisch microscoop, helaas ontbreken de polarisator en het oculair met de analysator. Het objectief is van het bij Nachet gebruikelijke ‘knoop’ type, het bestaat uit een drietal achromatische doubletten.
In de kist een lege huls voor een objectief ‘Nachet / 9 / Imm. huile’ (= immersieolie-objectief) en een zogenaamde toermalijntang.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.