×

Samengesteld achromatisch projectiemicroscoop ‘Visopan’

Jaar/Periode

1972

Maker

REICHERT

Land

Oostenrijk

Signering

Reichert / Austria / Nr. 346194

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Herkomst

J.A. l’Amie en zoon, Alphen aan den Rijn (vorige eigenaar)

Inventarisnummer

SM 127

Beschrijving

Projectiemicroscopen werden al in de achttiende eeuw gebruikt, als lichtbron diende dan de zon. Het nadeel van de zon als lichtbron is dat hij zich steeds verplaatst, de spiegel die het zonlicht op het microscoop richt dient voortdurend verplaatst te worden. Het beeld werd op een wand geprojecteerd.
Aan het eind van de achttiende eeuw ontwikkelde George Adams in Londen een projectiemicroscoop waarin het beeld op een matglas plaat werd geprojecteerd, het ‘lucernal microscope’. In de negentiende eeuw kwamen er projectiemicroscopen die een sterke gaslamp als lichtbron gebruikten, nadeel hier was de sterke warmteontwikkeling die het preparaat makkelijk kon beschadigen. Later in de twintigste eeuw maakten zowel Leitz als Zeiss grote projectiemicroscopen voor gebruik in collegezalen, deze gebruikten een koolbooglamp als lichtbron. Ook hier was een warmtefilter nodig om het preparaat te beschermen tegen de warmte van de lamp.
De Visopan van Reichert is een kleine projectiemicroscoop, in wezen een nieuwe uitgave van het microscoop van Adams. Als lichtbron dient een sterke 100 W halogeenlamp. Het beeld wordt geprojecteerd op een matglazen schijf. Door gebruik van een aantal spiegels was het mogelijk het instrument erg compact te houden. Onder de tafel een condensor, verder heeft de tafel een preparaatgeleiding. Boven de tafel een objectiefrevolver met vier objectieven. Er is een grof- en een fijnscherpstelling. Het beeld wordt op een matglazen schijf met een diameter van 20 cm geprojecteerd, de schijf is van een fresnellens voorzien om een gelijkmatige verlichting over het gehele beeld te verkrijgen. Bij de schijf bevindt zich een liniaal waarmee voorwerpen direct zijn te meten.
De Reichert-objectieven zijn sferisch gecorrigeerd voor een tubuslengte van 160 mm, en voor gebruik zonder dekglas. Aanwezig zijn: Plan 4×, NA 0.10; 10×, NA 0.25; 40×, NA 0.65; 63×, NA 0.85. Er is nog een los objectief 16×, NA 0.32 aanwezig.

Voor meer informatie over de Visopan, zie de Instruction manual en Demonstration im kleinen Kreis onder Documentatie/Reichert.