×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief Ortholux

Jaar/Periode

1959-1960

Maker

LEITZ

Land

Duitsland

Signering

Leitz / WETZLAR / GERMANY / 546055

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

46 × 24 × 49 cm

Geschonken door

B. Dijksma, Delft

Inventarisnummer

SM 455

Beschrijving

Het Ortholux-statief werd geïntroduceerd in 1937 en is tot begin jaren 1970 verkocht. De oudste versies hadden geen speciale voorzieningen voor opvallend licht, deze latere versie heeft dat wel, in de vorm van een opening iets onder de top van de statiefarm. Hieraan kon een lamp bevestigd worden, de revolver werd dan vervangen door een eenheid voor opvallend licht – de Ultropak volgens Heine.

De Ortholux heeft een T-vormige holle voet met L-vormige statiefarm, uit één stuk gegoten. De lamp zit buiten het eigenlijke microscoop, dit om de warmteontwikkeling buiten het eigenlijke microscoop te houden. In de holle voet de optiek en filters voor de Köhler-verlichting met onder de tafel een 45 graden spiegel en vervolgens de in hoogte verstelbare en centreerbare Berek-condensor met wegklapbare frontlens en irisdiafragma.

Onderaan de arm een zwaar blok waarin de grof- en fijnscherpinstelling die op de tafel werken. Het microscoop heeft een grote vierkante kruistafel met aan de rechterzijde de coaxiale bedieningsknoppen voor de links-rechts en de voor-achterwaartse beweging. De arm eindigt in een ring waaraan aan de onderzijde een revolver gekoppeld is, bovenop de arm de binoculairtubus met fototubus.