×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief 55

Jaar/Periode

1898

Maker

BECK & BECK

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

R & J. BECK. LTD / LONDON / 21515

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

30 × 24.5 × 18.5 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

32 × 16 × 19 cm

Inventarisnummer

SM 57

Beschrijving

In mahoniehouten kist.
Dit is Beck’s ‘British Students’ microscoop, statief type 55. Met een oculair en objectieven van 2/3 en 1/6 inch werd het in 1900 te koop aangeboden voor 6 pond, 8 shillings en 6 pennies. Het microscoop bestaat uit een solide drievoet zoals die bij meer Engelse microscopen uit de tweede helft van de negentiende eeuw voorkomt (het Powell and Lealand No. 1 statief), met draaibaar over een hoek van 90 graden de rechte statiefarm. Het microscoop heeft een eenvoudige vierkante tafel met veerclips, onder de tafel een irisdiafragma en een vlakke en holle spiegel draaibaar in een beugel. De grofinstelling werkt met tandheugel en rondsel. De fijnbeweging werkt met een micrometerschroef en een hefboom die de tweevoudige objectiefrevolver op en neer beweegt. Bij het microscoop is een verlichtingslens voor opvallend licht aanwezig.
Het microscoop kan gebruikt worden met gepolariseerd licht, daartoe is er onder de tafel een huls waarin een polariserend prisma (Nicol) geplaatst kan worden, aan de oculairzijde kan er een analysator in de lichtweg geplaatst worden.
Er heeft mogelijk ook nog een condensor bij het instrument gehoord, deze ontbreekt nu.

Objectieven:
(1): gesigneerd: 2/3 / 16 mm / A / R & J / Beck / Ltd. Met vernikkeld front.
(2): gesigneerd: 1/6 / 4 mm / A / R & J / Beck / Ltd. Met vernikkeld front.
Verder twee objectieven, ongesigneerd, lijken op Zeiss-objectieven, enkel gemerkt ‘3’. Een van deze twee objectieven heeft een gelakt front en de tweede heeft een vernikkeld front.

Er is één oculair, type 2 × 8, met een diameter van 26.6 mm.