×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief EH

Jaar/Periode

1965-1970

Maker

OLYMPUS

Land

Japan

Signering

OLYMPUS TOKYO [in logo] // EH / 279925

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

43 × 18 × 34 cm

Geschonken door

B. Dijksma, Delft

Inventarisnummer

SM 456

Beschrijving

Dit is een voorbeeld van het in 1958 geïntroduceerde E-statief, dat in tal van varianten tot zeker 1970 is vervaardigd. Dit EH-statief dat waarschijnlijk in 1963 op de markt is gebracht onderscheidt zich van de oudere varianten door de in de voet ingebouwde verlichtingseenheid.

Dit microscoop is uitgerust met een verlichtingseenheid met filter en diafragma voor opvallend licht, deze bevindt zich bovenop de statiefarm tussen de revolver en de binoculairopzet. In het ronde gedeelte tussen de objectiefrevolver en de binoculairopzet wordt het licht van de verlichtingseenheid naar beneden gereflecteerd en het valt via het objectief op het te onderzoeken voorwerp. Het teruggekaatste licht gaat weer door het objectief en naar boven naar de oculairen.

In de holle voet de verlichtingseenheid voor opvallend licht, met condensor, filter, diafragma. De lamp zelf bevindt zich achter het microscoop om de warmteontwikkeling buiten het microscoop  te houden. Op de voet de zware L-vormige arm met de knop voor de grove scherpstelling, deze werkt op een blok waarin de fijnscherpstelling, deze laatste werkt op de tafel. Hoewel er wel een verlichtingseenheid in de voet aanwezig is, is de in hoogte verstelbare condensor voor doorvallend licht niet (meer?) aanwezig.

Het microscoop heeft een grote vierkante kruistafel met links de coaxiale bedieningsknoppen voor de voor-achter en links-rechts beweging.

Aangezien het microscoop is ingericht voor gebruik met opvallend licht, is het voorzien van speciale objectieven die sferisch gecorrigeerd zijn voor gebruik zonder dekglas.