×

Samengesteld niet-achromatisch microscoop

Jaar/Periode

1800-1830

Maker

JONES

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

W & S, Jones 30 Holborn London

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Niet-achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

9.6 × 34.4 × 23.9 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

43 × 24 × 24 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 395

Beschrijving

In een platte mahoniehouten kist.

Dit type microscoop, een vlakke samenklapbare drievoet met zuil waarop kantelbaar in een scharnier een zuil met vierkante doorsnede die het hele optische systeem draagt, is afkomstig van George Adams junior, die het in 1787 publiceerde in zijn Essays on the Microscope. Na Adams dood in 1795 kochten William en Samuel Jones de rechten op het boek en vervaardigden dit type microscoop. Ze staan bekend als ‘Jones’ Most Improved Microscope’. Zie ook SM 383, vervaardigd door Dollond en SM 394, vervaardigd door Harris.

Op het onderste gedeelte van de messing zuil met vierkante doorsnede bevinden zich van onder naar boven de in hoogte verstelbare spiegel (draaibaar en kantelbaar in een beugel) en onder de tafel een condensorlens, eveneens in hoogte verstelbaar. Ter hoogte van de tafel is er een tandheugel in de staaf ingelaten, middels een rondsel kan nu deze zuil in een bus op en neer bewogen worden. De bus met het rondsel is scharnierend met de ronde zuil van de voet verbonden. Deze bus draagt tevens de kleine vierkante tafel. Onder de tafel nog een conusvormig diagragma. Op de tafel een clip voor de preparaten.

De tubus bevindt zich aan de bovenzijde van de vierkante zuil, middels tandheugel en rondsel is de tubus verplaatsbaar en ook draaibaar (aquatic movement).

De oculairen van deze microscopen zijn meestal drie of vierlenzig.

Bij het microscoop een paar objectieven en Lieberkühns.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.