×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief IX

Jaar/Periode

ca. 1890

Maker

ZEISS

Land

Duitsland

Signering

Carl Zeiss / Jena / 15244

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

31 × 10 × 16 cm

Inventarisnummer

SM 46

Beschrijving

In kist.
Dit is Zeiss-statief type IX, het is geproduceerd vanaf voor 1889 tot waarschijnlijk ongeveer 1922. In de catalogi geeft Zeiss aan dat dit een eenvoudig statief is voor technische en laboratoriumdoeleinden.
Het statief is uit een stuk gegoten, er is een eenvoudige ronde tafel met veerclips, onder de tafel een diafragmaschijf en een spiegel in beugel aan een arm, waardoor de spiegel uit de optische as is te verplaatsen, zodat schuine belichting mogelijk is. Scherpstelling middels tandheugel en rondsel.
Dit microscoop werd veel gebruikt voor trichineonderzoek van vlees. De bij dit microscoop behorende doorzichtige plaatjes werden gebruikt om te kijken of er trichinen (parasieten) in varkensvlees zaten. Elke slachterij in Duitsland was verplicht dit te hebben.

Onder de tafel vier diafragmaschijfjes en een vlakke en holle spiegel in beugel aan een arm. De spiegel is op deze wijze uit de optische as te verplaatsen, zodat schuine belichting mogelijk is. Scherpstelling middels tandheugel en rondsel.

Objectieven:
(1): een uit drie stelsels bestaand objectief (genummerd 1, 2 en 3), serienummer 842. Mogelijk Zeiss.
(2): objectief, type ‘2’, waarschijnlijk een enkel doublet. Hoort oorspronkelijk niet bij dit microscoop.

Oculairen:
Twee  Huygens-oculairen, gemerkt ‘II’ en ‘IIII’, diameter 23.4 mm.

Er is nog een lege objectiefhuls, gesigneerd ‘C. REICHERT / AUSTRIA / 8A+’, deze hoort oorspronkelijk niet bij dit microscoop.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.