×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief K

Jaar/Periode

ca. 1960

Maker

BLEEKER

Land

Nederland

Signering

NEDOPTIFA / K / ZEIST-HOLLAND / No 31639

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

16.5 × 24.2 × 14.3 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

22 × 12 × 13.5 cm

Inventarisnummer

SM 48

Beschrijving

In een ahorn houten kist met twee oculairen en twee objectieven.
Dit microscoop type ‘K’ is gemaakt door de firma van dr. C.E. Bleeker in Zeist. Instrumenten van Bleeker werden ook verkocht onder de naam ‘Nedoptifa’, dat staat voor ‘Nederlandse Optische Fabriek’.
Het is een klein kantelbaar statief van zwart gemoffeld spuitgiet aluminium. De diameter van de objectiefschroefdraad is geringer dan de gebruikelijke RMS-draad en ook de oculairen hebben een kleinere diameter (19 mm) dan de gebruikelijke 23.4 mm. De tubuslengte bedraagt 12 cm. Blijkens een catalogus uit 1962 kostte deze microscoop destijds 225 gulden.
Het ontwerp is afgeleid van die van de Zeiss-E-statieven van rond 1935. Een hoefijzervormige voet met twee aangegoten flenzen waartussen de statiefarm met tafel en spiegel kan kantelen, van horizontaal tot verticaal. Er is een eenvoudige vierkante tafel met twee veerclips. Onder de tafel de vlakke en holle spiegel, draaibaar in een beugel, de spiegel is uit de optische as te verplaatsen. Er zijn geen diafragmaschijven of een condensor. Instelling van het microscoop is door middel van tandheugel en rondsel.

De stichting bezit nog een exemplaar van het microscoop type K, hiervan is het serienummer 31586.

Zie ook SM 210.