×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief ‘Orthoplan’

Jaar/Periode

1970-1971

Maker

LEITZ

Land

Duitsland

Signering

Leitz / Wetzlar [op blauw aluminium plaatje] en ORTHOPLAN / GERMANY 758976 [bij de tafel]

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

50 × 30 × 46 cm

Geschonken door

Christelijk Lyceum Delft (oorspronkelijk aangeschaft door Gist-Brocades NV te Delft)

Inventarisnummer

SM 486

Beschrijving

Zie ook SM 17. Universeel microscoopsysteem ‘Orthoplan’, dit is een vroege versie in zilvergrijs hamerslag.

De basis van de Orthoplan is een uit aluminium spuitgietwerk vervaardigd kokervormig statief in de vorm van een liggende ‘U’. De voet is voorzien van armsteunen. Achter de staande koker bevinden zich boven en onder bajonetkoppelingen voor de verlichting. De onderste bajonet is voor een halogeenlamp, in de voet van het microscoop bevindt zich nog een wegklapbare verlichtingslens en de spiegel die het licht omhoog kaatst naar de condensor. De bovenste bajonet is bestemd voor een halogeenlamp bij gebruik van opvallend licht.

Fijn- en grofscherpstelling werken beide op de tafel, het mechanisme is ondergebracht in een zwaar blok dat aan de staande koker is bevestigd. Het microscoop heeft een grote rechthoekige kruistafel met preparaatgeleiding voor verplaatsing in de links/rechts richting.

Onder de tafel in een slede de condensor, bij dit microscoop zijn er drie aanwezig:
(1): een donkerveldcondensor met lage NA (0.8-0.95), gesigneerd LEITZ  WETZLAR  GERMANY.
(2): een Berek condensor met wegklapbare frontlens en irisdiafragma, NA 0.9, gesigneerd LEITZ WETZLAR GERMANY  513547.
(3): een phasecontrastcondensor volgens Zernike met NA 0.9, type 402A, gesigneerd LEITZ WETZLAR / GERMANY / D 63158. Deze condensor kan ook voor helderveld en donkerveld gebruikt worden (standen H en D).

Het microscoop is voorzien van een binoculairopzet met een foto-tubus voor een opzetcamera, er is een paar Periplan GW 10× oculairen aanwezig. Deze zijn gesigneerd Leitz Wetzlar Germany. Dit zijn oculairen met een normaal gezichtsveld en een diameter van 23 mm, ze bevinden zich in een adaptertubus van 23 naar 30 mm.

Aan het microscoop bevindt zich een objectiefrevolver in een slede met zwaluwstaart, voor 4 objectieven:
(1): gesigneerd: Leitz WETZLAR [in logo] / C 71163 / GERMANY // 170 / – / Pl / 2.5/0.08
(2): gesigneerd: 519760 / LEITZ WETZLAR / GERMANY // 160 /-  / EF / 10/0.25
(3): gesigneerd: 519762 / LEITZ WETZLAR / GERMANY // 160 / D.17 / EF / 40/0.65
(4): gesigneerd: Leitz WETZLAR [in logo] / GERMANY // 170 / 0.17 / NPl / 40/0.65

(1) is een objectief met vlak beeldveld over het gehele veld (Pl staat voor Plan), bij gebruik aan het Orthoplan microscoop met groot beeldveld. Het is gecorrigeerd voor een tubuslengte van 170 mm, het kan met of zonder dekglas gebruikt worden.
(2) is een objectief met een vlak beeldveld over een gedeelte van het veld (EF staat voor ‘extended field’). Bij gebruik aan dit Orthoplan microscoop met groot beeldveld zijn deze objectieven minder goed gecorrigeerd aan de rand van het veld. Het is gecorrigeerd voor een tubuslengte van 160mm, het kan met of zonder dekglas gebruikt worden.
(3) is een objectief met een vlak beeldveld over een gedeelte van het veld (EF staat voor ‘extended field’). Bij gebruik aan dit Orthoplan microscoop met groot beeldveld zijn deze objectieven minder goed gecorrigeerd aan de rand van het veld. Het is gecorrigeerd voor een tubuslengte van 160mm en een dekglasdikte van 0.17mm.
(4) is een objectief dat gecorrigeerd is voor een normaal gezichtsveld, bij gebruik aan dit Orthoplan microscoop is de correctie aan de rand van het beeldveld niet optimaal. Het is gecorrigeerd voor een tubuslengte van 170mm en een dekglasdikte van 0.17mm.

Daarnaast is er een reeks van vier fasecontrastobjectieven die alle vier van het type NPl zijn, dat wil zeggen NeoPlan, ze zijn gecorrigeerd voor een normaal gezichtsveld. De aanduiding Phaco slaat op fasecontrast, dat wil zeggen in het objectief bevindt zich een fasering.
(5): 10/0.25
(6): 16/0.40
(7): 25/0.65
(8): 40/0.75

(9): 25/0.50

Ook is er een tweede revolver aanwezig met plaats voor vijf objectieven.

In de kist een drietal adapters om standaardoculairen met een diameter van 23 mm in de binoculairopzet van de Orthoplan te gebruiken, deze is ingericht voor oculairen met een groot gezichtsveld en een diameter van 30 mm.

Bij het microscoop een verlichtingseenheid met een halogeenlamp, hierbij een 100 Watt voedingstransformator met regeling van OMAG in Zwitserland. Omag maakte deze transformatoren voor Wild Heerbrugg en ook voor Leitz.