×

Samengesteld achromatisch microscoop, statief VIa

Jaar/Periode

1896

Maker

ZEISS

Land

Duitsland

Signering

26424  Carl Zeiss, Jena.

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

26 × 7.3 × 11.7 cm

Herkomst

J. van Gelderen, Slochteren

Inventarisnummer

SM 100

Beschrijving

Dit is een vroeg voorbeeld van het statief VIa dat in 1895 werd geïntroduceerd. Het oudere statief VI had een eenvoudige grofinstelling middels een schuiftubus. Model VIa heeft de technisch veel betere grofinstelling middels tandheugel en rondsel, immersieobjectieven zijn dan goed te gebruiken. Bij immersieobjectieven is de afstand tot het preparaat zo gering dat of het preparaat of de kwetsbare frontlens van een immersieobjectief makkelijk beschadigt.
Het microscoop heeft een zwart gemoffelde hoefijzervoet met twee zuilen waartussen de tafel met de statiefarm kan kantelen. Onder de tafel aan een arm in een beugel de vlakke en holle spiegel, de spiegel is uit de optische as te verplaatsen voor schuine verlichting. Er is een condensor met irisdiafragma. De tafel is van massief messing. Er is slechts één preparaatklem aanwezig.
Fijninstelling werkt met een micrometerschroef en een prismatische zuil. Bovenaan de statiefarm de knop van de grofinstelling, deze werkt via een rondsel op een tandheugel die aan de tubus is bevestigd.
Onderaan de tubus een revolver met twee objectieven, de tubus is uitschuifbaar.

Objectieven:
(1): gesigneerd: C. ZEISS / A / 12907.
(2): gesigneerd: C. ZEISS / D / 12902.

Het oculair is gesigneerd: Carl Zeiss Jena / 4.