×

Samengesteld achromatisch omgekeerd metallurgisch microscoop, statief ME

Jaar/Periode

1956-1965

Maker

OLYMPUS

Land

Japan

Signering

OLYMPUS / TOKYO // ME 201334

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

34.5 × 14 × 22.5 cm

Geschonken door

W. Machielsen, Rotterdam

Inventarisnummer

SM 366

Beschrijving

Het ME statief is een ‘omgekeerd’ microscoop, dat wil zeggen de objectieven en oculairen bevinden zich niet boven maar onder de tafel. Het is een metallurgisch microscoop want het is ingericht voor het bestuderen van (metaal) oppervlakken met opvallend licht.

Het ME microscoop bestaat uit een holle gemoffelde metalen voet die de verlichtingseenheid bevat met aan de voorzijde een regelknop. Op dit voetstuk bevindt zich een blok waarin het optische systeem, hier ontbreken helaas de tubus met het oculair en aan de viervoudige revolver ontbreken de objectieven. Bovenop dit voetstuk aan de voorzijde ook de fijninstelknop. Achterop het blok een arm waarlangs via tandheugel en rondsel de tafel omhoog dan wel omlaag bewogen kan worden.

Dit microscoop is uitgerust met zowel helder- als donkerveldbelichting, wat te zien is mede door de grote gaten in de revolver. Donkerveldobjectieven hebben een grotere diameter dan helderveldexemplaren. Het microscoop werd gebruikt voor materiaalonderzoek in b.v. staalfabrieken, constructiewerkplaatsen en scheepswerven. Een omgekeerd microscoop heeft in deze toepassing het voordeel dat het object niet plan-parallel hoeft te zijn, je kijkt rechtstreeks op het bewerkte oppervlak. Ook kunnen grotere objecten/onderdelen worden bekeken.

Een bijzonder microscoop waarvan er maar weinig zijn verkocht in Nederland.

Dit microscoop is aan de stichting geschonken door Walter Machielsen, een van de betrokkenen van het project Fotograferen door historische microscopen.