×

Samengesteld achromatisch polarisatiemicroscoop, statief III M

Jaar/Periode

1936-1937

Maker

LEITZ

Land

Duitsland

Signering

Ernst Leitz / Wetzlar / No 331527

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

40.5 × 20 × 25 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

37 × 13 × 19.5 cm

Geschonken door

Christelijk Lyceum Delft (oorspronkelijk aangeschaft door het Laboratorium voor Delfstofkunde van de Technische Hoogeschool (nu Technische Universiteit) te Delft)

Inventarisnummer

SM 490

Beschrijving

In houten kist die oorspronkelijk bij een ander microscoop hoort met serienummer 337261, met plaatje van het Laboratorium voor Delfstofkunde. Blijkens een metalen plaatje aan de binnenzijde van de deur van de kist is het microscoop geleverd door Frans H. de Wolff, Optische Instrumenthandel, Delft.

Kantelbaar statief van zwart gemoffeld gietijzer met Y-vormige voet ter vergroting van de stabiliteit als het microscoop over een hoek van 90 graden gekanteld wordt. De C-vormige statiefarm draagt onderaan de tafel en de in hoogte verstelbare condensor en de spiegel (deze ontbreekt).
De ronde tafel is voorzien van een gradenverdeling met nonius zodat aflezing op 0.1 graad mogelijk is. Er is nog een enkele veerclip aanwezig.
De condensor is in hoogte verstelbaar middels tandheugel en rondsel. Er is een wegklapbare frontlens voor schuine verlichting, onder de condensor het polarisator Nicol, draaibaar met een verdeling van 0-90-180-270 graden, verder nog een irisdiafragma en een filterhouder, hierin een gebroken blauwfilter.
Met grof- en fijnbeweging, de fijnbeweging werkt op het blok dat de tubus draagt.

De objectieven worden via een Leitz snelkoppeling aan het microscoop bevestigd, ze zijn middels twee stelschroeven in hun vattingen te centreren.
Vlak boven de objectiefvatting bevindt zich een opening in de tubus waarin een gips rood I of een mica 1/4λ gestoken kunnen worden, deze dienen voor het onderzoek aan dubbelbrekende kristallen.
Hierboven zit de analysator Nicol, die in of uitgeschoven kan worden. Vervolgens is er een Bertrand lens, die ook in of uit de optische weg geschoven kan worden. Hiermee wordt het assenbeeld vergroot.

Het microscoop heeft een 8 maal vergrotend oculair, gesigneerd ‘ERNST LEITZ WETZLAR’, dat verder gemerkt is met ‘P’ [polarisatie] en een ⊗ teken.

Objectieven:
(1) gesigneerd: E. LEITZ WETZLAR, type P1, 3.2 ×
(2) gesigneerd: E. LEITZ WETZLAR, P / 3 A=0.25 / 10:1
(3) gesigneerd: CBS [in logo] / 248310, type 40/0.65
(4) gesigneerd: CBS [in logo] / 38052,  type 43/0.65

(1) en (2) zijn speciale spanningsvrije objectieven voor gebruik aan een polarisatiemicroscoop.
(3) en (4) zijn vervaardigd door Beck in Kassel (Christoph Beck and Sons), ze horen niet bij dit microscoop.

Bij het microscoop een kaartje van Leitz met een overzicht van de uitwerking van de gips- en micaplaatjes op de assenbeelden.