×

Samengesteld achromatisch trommelmicroscoop

Jaar/Periode

1831-1841

Maker

CHEVALIER

Land

Frankrijk

Signering

Charles Chevalier / Ingenieur Opticien Breveté / Palais Royal 163 / à Paris.

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

8.2 × 11 × 25.3 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

Gemonteerd op kist: 31.5 × 11 × 25.3 cm

Inventarisnummer

SM 165

Beschrijving

Een vroeg model van een typisch Frans trommelmicroscoop, voorzien van een inscriptie met Charles Chevaliers eerste adres.
Het instrument wordt bewaard in een kistje, waar het voor gebruik op kan worden geschroefd. Charles Chevalier (1804-1859) werkte samen met zijn vader Vincent (1770-1841) aan de ontwikkeling van het achromatische microscoopobjectief. Hun objectieven bestaan uit een aantal (1-3) achromatisch gecorrigeerde doubletten die los of met elkaar gecombineerd zijn te gebruiken. In 1831 ging hij voor zichzelf werken op het adres 163, Palais Royal. Na de dood van zijn vader legde Charles zich vooral op de fotografie toe.
Dit kleine trommelmicroscoop heeft in de holle voet een draaibare holle spiegel. Er is een rechthoekige tafel met veerclips. De tubus is voorzien van een instelling door middel van tandheugel en rondsel. Er is een houder voor een lens voor opvallend licht maar deze lens ontbreekt.

Bij het microscoop zijn twee Huygens-oculairen (diameter 25 mm) en een viertal achromatische doubletten aanwezig, deze zijn gemerkt 0, 1, 2 en 3.

In de kist bevindt zich nog een vijftigdelige glasmicrometer, de diameter van het glas bedraagt 23.2 mm.

Voor beelden gemaakt door dit microscoop klik hier.