×

Samengesteld niet-achromatisch ‘chest’ microscoop

Jaar/Periode

1790-1830

Maker

DOLLOND

Land

Verenigd Koninkrijk

Signering

Dollond / London

Categorie

Microscopen

Optisch 1

Samengesteld

Optisch 2

Niet-achromatisch

Afmetingen van de kist (h x b x d)

12.5 × 28.5 × 14 cm

Afmetingen van het microscoop (h x b x d)

38 × 12.5 × 14 cm

Herkomst

Prof. dr. J.S. Ploem, Oegstgeest

Inventarisnummer

SM 391

Beschrijving

Dit is een zogenaamd ‘chest’ of ‘kist’ microscoop, de stam van het instrument is scharnierend in een kist bevestigd. Het microscoop wordt gebruikt met een geopende kist, de stam kan onder de gewenste helling omhoog gezet worden.

Onderaan de stam een verschuifbare bus met klemschroef voor de spiegel, de spiegel ontbreekt.
In de stam een tandheugel, de tafel is aan een bus bevestigd die met een rondsel omhoog dan wel omlaag bewogen kan worden voor de scherpstelling van het microscoop. De tafel is van het kruisvormige model zoals dat eerder door Cuff geïntroduceerd is. Onder de tafel een conusdiafragma, in het gat van de tafel een Bonanni-tafel met veer. In de naar voren stekende arm van het kruis een verlichtingslens voor opvallend licht.
Op de stam aan een korte arm een licht tapse bus waarin de tubus past. De onderzijde van de tubus is voorzien van een verschuifbare bus voor een Lieberkühn-spiegel.

In de kist nog een zestal objectieven.
Er zijn zes benen preparaathouders met mica plaatjes en klemveertjes. Er zijn nog twee kleinere preparaten, deze zijn later bij het microscoop gevoegd. Er is een benen doosje met twee extra klemveertjes en een enkel mica plaatje. Verder zijn er twee dierplaatjes, een pincet, een preparaathouder met klemveer voor opvallend licht.
In de kist ook nog een tekenprisma (camera lucida) dat niet bij dit microscoop behoort.

Dit microscoop is afkomstig uit de collectie van prof. dr. J.S. Ploem.