×

Polarimeterbuizen

Jaar/Periode

1900-1950

Maker

Signering

Metalen plaatje op kist: INSTRUMENTHANDEL / voorheen / G.B. SALM / AMSTERDAM

Categorie

Overige optische instrumenten

Subcategorie

Polarimeters

Afmetingen van de kist (h x b x d)

5.4 × 28.5 × 12 cm

Geschonken door

F. Arnold, Zwolle

Inventarisnummer

SM 450

Beschrijving

Buizenset voor een polarimeter in een houten kistje. Op de kist een metalen plaatje met de inscriptie: INSTRUMENTHANDEL / voorheen / G.B. SALM / AMSTERDAM

Een polarimeter is een optisch instrument om de hoek van optische rotatie (verdraaiingshoek) van gepolariseerd licht door optisch actieve stoffen te meten. Een polarimeter bestaat  uit een monochromatische lichtbron, een polarisator om lineair gepolariseerd licht te verkrijgen, een monsterbuis met vensters en een analysator om het polarisatievlak van het uittredende licht te meten.

Deze buizenset is aan de stichting geschonken door Frans Arnold. Frans was de eerste docent scheikunde aan het Thomas More College te Den Haag (1960-1969). Daarnaast en daarna werkte hij voor de KNCV en aan de Radboud Universiteit als vakdidacticus en vernieuwer van scheikunde-onderwijs en van 2004-2010 onder auspiciën van de SLO in Enschede. Frans heeft de buizenset in 1967 gekregen van het Laboratorium Analytische Chemie van de Universiteit van Amsterdam (UVA) en ze gebruikt op school. Hij had zelf een polarimeter gemaakt. Met behulp daarvan kon de draaiingshoek van gepolariseerd licht worden bepaald en dus ook de concentratie van oplossingen.